Finale akcije

Ovo su hrvatski Najiznajmljivači

Edi Prodan

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Najbolji su Apartmani Rubinić iz Turnja, Casa mille olivi iz Klarića, Vila Adrian iz Dubrovnika, nagrade za ekološki pristup i očuvanje baštine dobili su Kraljica šume iz Hlevci te Vila Lente iz Donje Hlape na KrkuNajbolji apartman je Rubinić Turanj u vlasništvu Tomislava Rubinića pod vodstvom domaćice Nataše Manzin, najbolja kuća za odmor Casa mille olivi u vlasništvu Ane Pisak iz Klarića, Grad Buzet, najbolja vila Adrian, vlasnika Naire Asatryan i Adriana Wielea iz Dubrovnika.Uz tri glavne, dvije posebne nagrade – najbolja kuća u očuvanju baštine Vila Festina Lente vlasnika Maje Nikšić Radić i Dejana Radića, najbolja ekološka kuća Divjake Log Home – Kraljica šume vlasnice Selme Seifert iz Hlevci, Općina Skrad.


Foto galerija: Ovo su hrvatski Najiznajmljivači Foto: Vedran Karuza
Rezultat je to velikog finala akcije Najiznajmljivač 2021 koju je pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta te Hrvatske turističke zajednice po drugi put organizirao Novi list, dok je sama svečanost dodjele održana u Pazinu u sklopu 6. FOS-a – Foruma obiteljskog smještaja koji je organizirala Hrvatska gospodarska komora.


Cijeniti tradiciju


– Iznimno smo ponosni na nagradu, a još smo ponosniji zbog toga što smo se unazad niz godina zajedno sa svojom obitelji uspjeli oduprijeti ponudama koje smo dobivali za naše imanje i kuću, ponudama koje bi zauvijek našu djedovinu odvele u nečije drugo, tuđe vlasništvo.


Ovako, uspjeli smo u njezinoj adaptaciji, uspjeli smo nastaviti niz našeg vlasništva koje seže još u 19. stoljeće, uspjeli smo u tome da postane privlačna gostima iz čitavog svijeta koji rado odsjedaju u njoj.Istaknula je to Ana Pisak, vlasnica imanja Casa mille olivi koje je na svečanosti proglašenja laureata u akciji Najiznajmljivač održanoj u pazinskom Spomen-domu postala – najboljom kućom za odmor Hrvatske u 2021. godini.


Istaknula je i ujedno poslala poruku cjelokupnoj javnosti kako se iznad svega mora cijeniti tradiciju, kako se obiteljsku imovinu mora prevesti u novo vrijeme, iskoristiti je za vlastite turističke i općenito gospodarske probitke, pokazati gostima svu raskoš hrvatske posebitosti i gostoljubivosti.


Nakon svečanog otvorenja FOS-a na kojem su se prisutnima obratili Jasna Jaklin Majetić, predsjednica HGK ŽK Pula, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, ravnateljica Uprave Ministarstva za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove Monika Udovičić, direktor TZ-a Istarske županije Denis Ivošević, zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika i gradonačelnica Pazina Suzana Jašić, okupljenima na FOS-u obratila se predsjednica Uprave Novog lista Ankica Kruljac.Ona je zahvalila ministrici turizma Nikolini Brnjac, kao i direktoru HTZ-a Kristjanu Staničiću što su Novom listu ukazali povjerenje u organizaciji akcije Najiznajmljivač kojoj je cilj da na cjelokupnom nacionalnom teritoriju provede analizu najboljih iznajmljivača, snage koja čini više od polovice sveukupnog hrvatskog turističkog smještajnog kapaciteta.


Istaknula je Kruljac kako Najiznajmljivač angažira kako novinarske, tako i marketinške resurse Novog lista, koji su uspješnim provođenjem akcije pokazali snagu jedne od najznačajnijih hrvatskih medijskih kuća što potvrđuju i uspješnost tiskanog izdanja, i doseg digitalnih platformi.


Idealan okvir


Podsjetimo, nakon što su brojne prijave dostavljene na natječaj otvoren u proljeće ove godine, krajem kolovoza pomno su analizirane kako bi se izdvojilo 46 finalista s područja cijele Hrvatske. Nakon toga, krajem rujna, komisija Novog lista i djelatnika hrvatskih županijskih turističkih zajednica, najviše kolegica iz TZ-a Kvarnera, uputila se u obilazak iznajmljivača.Ukupno je na tom obilasku prijeđeno 4,5 tisuća kilometara od Rovinja do Dubrovnika, od Lošinja do Svetog Martina na Muri. Odluka o izboru najboljih bila je iznimno teška, odlučivale su nijanse, a ono što se može istaknuti za nagrađene je činjenica da nitko od njih turizam ne doživljava kao biznis, oni svi redom turizam – žive.


Nagrade najboljima, a pozivu Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske turističke zajednice i Novog lista odazvali su se svi laureati, dodijelili su Monika Udovičić, Kristjan Staničić te Ankica Kruljac.
Izbor dvodnevnog 6. Foruma obiteljskog smještaja koji se u organizaciji Zajednice obiteljskog turizma Hrvatske gospodarske komore održava u Pazinu, bio je idealan okvir za svečanost dodjele nagrada akcije Najiznajmljivač.FOS naime tradicionalno okuplja domaće privatne iznajmljivače koji drže gotovo 60 posto svih turističkih ležajeva u zemlji. Ove su godine ostvarili oko 32 milijuna noćenja, odnosno gotovo 40 posto od ukupnih 82,7 milijuna noćenja ostvarenih u Hrvatskoj do konca listopada.


S obzirom da se prema najavama s nedavno održanog Sajma turizma u Londonu, kako je izvijestio Staničić, za Hrvatsku očekuje i dogodine jako dobra turistička sezona, početak akcije


Najiznajmljivač 2022. se može smatrati – otvorenim.


Villa Festina Lente


Kamena kuća s početka 20. stoljeća, u cijelosti uređena poštujući rustikalne principe, možda se ne bi toliko izdvajala, jer tog se principa mnogi drže prigodom obnove kuća u unutrašnjosti Istre i na jadranskim otocima, da je ne karakterizira još jedna strast njezinih vlasnika, Maje Nikšić Radić i Dejana Radića: ona prema uređenju interijera namještajem iz tog vremena.Stari, često odbačeni komadi, se pomno restauriraju kako bi se vratili u funkciju, ali i unijeli osebujan dizajnerski iskorak što se teško pronalazi. Poštujući na taj način čitav niz principa, od ekologije do očuvanja baštine, Villa Festina je u velikoj mjeri očuvala sustav vrijednosti iz vremena od prije stotinjak godina, dakako unijevši u čitavu priču i neophodne elemente današnjice – od bazena do druge ponude.


U svakom slučaju, jedinstven prostor s jako dobrom pozicijom, na uzvisini blizu Dobrinja, a opet svega nekoliko kilometara udaljena od mora. Potražnja za unajmljivanjem ove kuće je čitave godine, a svemu doprinosi i iznimna susretljivost vlasnika.


Divjake Log Home – Kraljica šume


Smještena na sporednoj cesti koja povezuje Ravnu Goru i Skrad, kuća za odmor Divjake sjajan je primjer povezanosti s okolinom, i stilom gradnje, i apsolutnim poštovanjem ekološki prihvatljivih materija.Kuća je izgrađena od smrekove građe koja omogućava nastanak posebne mikroklime u unutrašnjosti, i to one koja iznimno pozitivno djeluje na dišne organe. Vrhunski je i odnos domaćice Selme Seifert prema gostima koje upućuje na izvorne goranske vrijednosti. Od etnoprincipa – goste dočekuje u stiliziranoj goranskoj nošnji, do ponude goranskh specijaliteta.


Kuća koristi isključivo prirodna sredstva za čišćenje, te posluje po principu cjelokupnog iskorištavanja otpada. Ekologija, prirodnost, poštovanje ekosustava, njezini su najvažniji principi. Što se poslovanja tiče, ono je cjelogodišnje, popunjenost je u svim mjesecima i godišnjim dobima jako velika, što je ističe i kao jednu od najboljih kontinentalnih, ne samo goranskih kuća za odmor.


Apartmani Rubinić


Apartmani Rubinić se sastoje od 12 identičnih apartmana i veličinom i uređenošću, jedne impresivne prostorije za druženje, brojnih vanjskih sadržaja, parkirališnog prostora za 15-ak automobila kao i, što je rijetkost, profesionalnog zatvorenog bazena.


Uz klasično opremljene apartmane, gosti mogu koristiti i zajedničke prostorije uređene poput klasičnog restorana, profesionalnu kuhinju, kao i sekciju za pripremu roštilja.Ali da nije sve samo besprijekorno uređenje i iznimno bogat sadržaj, prevagu opet donosi – najiznajmljivač. Riječ je o domaćici objekta Nataši Manzin koja s još dvoje stalno zaposlenih čini profesionalnu osnovu Apartmana Rubinić.


Bezgranična strpljivost, susretljivost, pomoć u pronalaženju svih odgovora, posebno onih koji se odnose na obližnje znamenitosti, kao i u pripremi druženja u zajedničkom prostoru, karakteristike su voditeljice Manzin.


Otvoreni su čitave godine, popunjenost je u razdoblju lipanj – listopad maksimalna, dok u preostalim mjesecima imaju veliku potražnju vikendima, dakle na razini do 50 posto. Apartmani se zbog potreba temeljite dezinfekcije ne iznajmljuju u istom danu, čime se u cijelosti poštuje maksimu “Safe stay in Croatia”.


Casa mille olivi


Beskrajno pažljivo adaptirana kuća koja je u vlasništvu obitelji Pisak od početka 19. stoljeća. Nalazi se uz brižljivo njegovane maslinike, na 400-tinjak metara nadmorske visine, tako da s te pozicije puca pogled na Motovun s jedne strane te jezero Butoniga s druge.


Decentnu unutrašnjost krase autorski radovi istaknutog slikara Harija Ivančića, a u masliniku se nalazi i velika edukativna, višejezična ploča na kojoj je predstavljeno autohtono bilje.Maksimalan je naglasak i na ekologiji, na modelu “zero waste”.


Dakako, uz svoju arhitektonsku privlačnost, koju u dvorišnom dijelu snažno nadopunjava i “infinity” bazen, i kod te kuće prevagu donosi odnos vlasnice prema gostima: uvijek na usluzi, s iscrpno pripremljenim materijalima o svim obližnjim znamenitostima, kao i uputama za kontakte s maslinarima, restoraterima, vinarima.


Zanimljivo, Ana Pisak je s temom svoje kuće – “Utjecaj obiteljske tradicije na transformaciju: održivost prostora i identiteta” – obranila i diplomski rad.


Casa mille olivi je na taj način dobila i – znanstveni rad.


Gostima priređuje i oproštajno druženje u masliniku, posluje čitave godine. Primjerice, u siječnju 2021. godine imala je iznajmljenost 20 dana, baš kao što su joj slične rezervacije i za aktualni studeni. Ima goste koji joj dolaze i tri puta godišnje.


Villa Adrian


Vila se nalazi na iznimnoj poziciji, svega nekoliko kućnih brojeva udaljena od hotela Argentina i ulaska u dubrovačku starogradsku jezgru. No, ono što je čini drukčijom od drugih su njezini vlasnici, kao i povijesna priča koju baštini.


Riječ je o pravoj umjetničkoj riznici, kući u kojoj je živio istaknuti kipar Vanja Radauš, jedan od najznačajnijih hrvatskih likovnih umjetnika 20. stoljeća, pa se tako u njoj i danas nalaze neke od njegovih skulptura.Sadašnji vlasnici, nasljednici prve vlasnice, supruge Vanje Radauša, vode je na način da sve goste doživljavaju prijateljima koji su im svojim dolaskom dali najveće povjerenje. Dakako, na jedan nenametljiv način, točnije povezanost ostvaruju upravo onoliko koliko to sami gosti žele.


Vila ima dva dijela, prostor za devet odnosno pet osoba, a prije nekoliko godina na dijelu terase izgrađen je i pripadajući bazen. Velik dio društvenog života gostiju odvija se na terasi s koje se pruža jedinstven pogled na Dubrovnik i Lokrum.


Vlasnici su Naira Asatryan, pijanistica koja je prije dvadeset godina iz Armenije doselila u Dubrovnik, te Adrian Wiele, rođen u Essenu, kojem je baka Piroška Präger Radauš – kupivši kuću preselila iz Mađarske u Dubrovnik – vilu ostavila u nasljedstvo.


Čak i u ovim teškim godinama za turizam krajnjeg juga Hrvatske, posluju jako dobro, pa su tako i u vrijeme našeg posjeta, krajem listopada, imali temperamentne goste iz Argentine. I oni su ih doživjeli kao – prijatelje.