Popuštanje mjera

Ovo su detalji ponovnog rada terasa kafića: ‘Nekima će pomoći, ali naš cilj je i dalje potpuno otvaranje’

Alenka Juričić Bukarica, P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Jelena Tabak kazala je kako u posljednjih pet mjeseci ugostitelji praktički nisu radili, 1.115 ugostitelja trajno je zatvorilo svoje objekte, a 42 posto ih je u blokadiNacionalni stožer civilne zaštite danas će objaviti detalje novog popuštanja mjera, od kojih se najvažnija, dakako, odnosi na dozvolu kafićima da otvore terase.


Za to će ipak, prema još uvijek neslužbenim informacijama, morati poštovati neka dodatna pravila. Kafićima će, naime, biti zabranjeno puštanje glazbe, kako se građani ne bi nadvikivali i širili aerosol, a terase ne smiju biti zatvorene staklom ili pleksiglasom. Korištenje toaleta bit će dozvoljeno, ali će se u njih odlaziti s obaveznim maskama.


Nisu radili pet mjeseci


Otvaranje terasa od 1. ožujka bit će od pomoći mnogim ugostiteljima, ali neće riješiti sve probleme koji se gomilaju već godinu dana. Predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja Jelena Tabak kazala je kako u posljednjih pet mjeseci ugostitelji praktički nisu radili, 1.115 ugostitelja trajno je zatvorilo svoje objekte, a 42 posto ih je u blokadi. Kao sektor upošljavaju 65 tisuća radnika, a s lancem dobavljača 320 tisuća radnika.
– Situacija je toliko teška, a i neke zemlje oko nas ponovo počinju zatvaranja tako da je teško govoriti o tajmingu. Otvaranje terasa je odlično jer će se ljudi s dolaskom toplog vremena ionako okupljati na otvorenom, a ovako će biti koliko-toliko u kontroliranom razmaku, i to je ustvari jedan epidemiološki plus.


Potpore u Europi


To, međutim, nikako ne znači da ugostiteljstvo ima dozvolu za rad, i dalje je veliko ograničenje jer većina ugostitelja nema terase te se ekonomske mjere moraju nastaviti i nadalje, a pod hitno treba napraviti i plan oporavka ovog sektora i općenito ekonomije. Naime, osobno ne vjerujem da će se prije lipnja moći normalno raditi, rekla je Tabak.


– Neće ni terase osigurati neki jako velik promet, pogotovo stoga što će na snazi biti razmak među stolovima, ali sigurno će biti jedan poticaj i za naše goste i za djelatnike i posao, dodala je Tabak. Zasad su pravila oko otvaranja još nepoznata, no očekuje se da će biti u okvirima onoga što je bilo na snazi prije zatvaranja, moguće je da će se razmak između stolova s metra i pol povećati na dva metra, kao i da bi i dalje mogla biti na snazi zabrana točenja alkohola iza 22 sata.


Kako stvari stoje, izgleda da se mjere za zaposlene nastavljaju, dok se u Udruzi nadaju da će se pragovi pada prometa koji su kriterij za dobivanje potpora, približiti europskima, s obzirom na to da je u Hrvatskoj taj prag 60 posto, a u europskim zemljama 35 posto.
Josip Brusić, predsjednik Ceha ugostitelja Primorsko-goranske županije, kazao je jučer kako nakon tri mjeseca potpunog zatvaranja, ugostitelji pozdravljaju ovu odluku.


– Dijelu ugostitelja, onima s većim terasa, terasama uz more i slično, popuštanje mjera sigurno će pomoći i moramo biti zahvalni na tome. Ovo je jedan mali pomak naprijed, ali naš osnovni cilj i dalje ostaje da se ugostiteljima omogući potpuno otvaranje, jasno, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.


Malo vremena


A s obzirom na brojeve novozaraženih i opću situaciju, smatramo da je već vrijeme i za taj dio, kazao je Brusić, navodeći kako se sada čekaju konkretna pravila oko otvaranja terasa. I ponavlja se ono što je bilo evidentno kroz čitavo vrijeme pandemije, a to je da se pravila donose u posljednji čas, odnosno da se ugostiteljima daje vrlo malo vremena za pripremu i usklađivanje rada s novim mjerama.


– Još uvijek ne znamo kako će se to točno definirati, hoće li se moći ulaziti u objekt radi korištenja WC-a, koliki će biti razmaci između stolova i slično, kazao je Brusić i naglasio da treba razjasniti i što je s terasama koje su zatvorene staklom i slično, odnosno hoće li i one smjeti raditi ili ne.