Munjevita reakcija

Ovo je dosta zgodno. HRT-ovci se odjednom žale da su izloženi neviđenom političkom pritisku

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Ovo smatramo udarom na novinarstvo, na javnu televiziju i tražimo zaštitu od političkih pritisaka – kazao je Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-aZAGREB S HRT-a stiže munjevita reakcija. Saziva se izvanredna tiskovna konferencija, a uoči nje s HRT-a je odaslano otvoreno pismo Glavnog ravnatelja HRT-a hrvatskoj javnosti, Saboru i Vladi RH te svim hrvatskim medijima. U njemu veli: »Hrvatska radiotelevizija kao javni medijski servis trenutno je, zbog tužbi koje su podignute u svrhu zaštite i časti i ugleda HRT-a, izložena političkom pritisku i orkestriranim napadima. HRT ne želi biti sredstvo dnevno političkih razmirica i predizbornih kampanja bilo koje političke orijentacije. Ovom prigodom želimo izvijestiti javnost da je HRT pokrenuo postupke mirenja s tuženim nakladnicima. Podsjećamo da je to u skladu sa zaključcima saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.


Naglašavamo da Hrvatska radiotelevizija poslove obavlja profesionalno i transparentno, u skladu s Zakonom o HRT-u i Ugovoru s Vladom RH, te profesionalnim smjernicama EBU-a, čija je članica. HRT je šokiran optužbama za cenzuru jer u svim segmentima svoga rada poštuje pravila struke, objektivno i uravnoteženo izvještava o događajima te je otvoren za sve društvene skupine, udruge i političke opcije koje djeluju na političkoj sceni u Republici Hrvatskoj.«


Na tiskovnoj konferenciji slična retorika od strane HRT-a.


Traže zaštitu
– Nakon jučerašnje najave SDP-a, Amsterdamske koalicije i Starta da do prosvjeda bojkotiraju HRT, danas je s konferencije za novinare SDP-ov Gordan Maras izbacio ekipu HRT-a i to novinara, snimatelja i tehničara te javnu televiziju onemogućio u obavljanju svog posla, odnosno informiranja javnosti. Jučerašnjim priopćenjem za javnost dijele političkih stranaka te današnjim onemogućavanjem naših novinara da obave svoj posao HRT je izložen do sada neviđenom političkom pritisku. Ovo smatramo udarom na novinarstvo, na javnu televiziju i tražimo zaštitu od političkih pritisaka – kazao je Kazimir Bačić, glavni ravnatelj HRT-a.


Istaknuo je Bačić i kako se HRT-om upravlja u skladu sa zakonom te najvišim medijskim i poslovnim standardima.


– Ne možemo dozvoliti nasilje nad kolegama i pokušaj pojedinih interesnih skupina i pojedinaca da budu privilegirani kao što je to bio slučaj u neke bivša vremena. HRT je javni servis koji je dostupan svima – istaknuo je dodavši kako su na HRT zgroženi optužbama o cenzuri, a onda i to kako je HRT otvoren svim društvenim skupinama, civilnim udrugama i političkim strankama.


Pitanje koje smo postavili nametnulo se samo od sebe nakon ovog obraćanja, ono vezano za činjenicu da je HRT reagirao tek kada su se političke stranke pridružile bojkotu, dok je šutnja bila odgovor na nezadovoljstvo udruga civilnog društva koje su pokrenuli bojkot. Nije li to svojevrsno priznanje da je javni servis ipak i prije svega politička televizija i nije li sve do čega je došlo moglo prevenirat samo da se s predstavnicima udruga makar sjelo za stol?


Nema veze s politikom


– Niti jedna od tih udruga nas nije, osim na verbalnoj razini, bojkotirala i izbacila sa bilo kojeg događanje. Reakcije naša nema veze s politikom, kako vi to pokušavate spojiti, nego ima veze samo s činjenicom da smo po prvi put onemogućeni u obavljanju svog posla. Sve ove udruge koje spominjete verbalno su izrazile takav bojkot ali ga nisu provodile. Da su ga provodile vjerojatno bi presicu sazvali ranije – odgovorio je ravnatelj programa HRT-a Renato Kunić.


Nije se, pri tom složio s konstatacijom novinarskom da bojkot provode i udruge i to tako što njihovi članovi ne dolaze u emisije HRT-a, pa se događa da na temu ukidanja vjeronauka u školama u emisiji HRT-a gostuje troje vjeroučitelja. Ponešto o razlici između civilnog društva i političkih stranaka imao je za kazati i ravnatelj produkcije Damir Novinić.


Nije mala razlika


– Udruge, 30 udruga, da rekle su to. U Hrvatskoj ima registrirano 27.000 udruga, možda malo više. U Zakonu se kaže da je HRT slobodan od političkog utjecaja. Kad se politička stranka umiješa onda je to politički utjecaj, kada neka udruga izrazi stav o HRT-u to je dobrodošlo. Svatko misli što želi, svatko može reći što želi. Ako netko želi bojkotirat, civilno društvo, nema uopće problema – kazao je Novinić.


Kazao je Novinić i to da se tužbe što ih je HRT podnio nisu dogodile zbog mišljenje, već zbog iznošenja neistina koje su implicirale kriminal koji nije ničim dokazan. Ponovio je podatak kako je od 109.000 članak napisanih u zadnje dvije godine u kojima se spominje HRT, HRT tužio 33 puta, a onda i dodao kako su prijašnji ravnatelji tužili što pet, što šest puta. Vrijedilo je to novinarske opaske da pet puta i šest puta naspram 30 i nije mala razlika.


– Koliko bi udruga trebalo biti u bojkotu da HRT to ‘takne’ – bilo je novinarsko pitanje, ali je ostalo bez odgovora.


Koliko tužbi?


Zato je na presici rečeno da su u protekle dvije godine podignute 33 tužbe, od čega sedam protiv glavnih urednika zbog neobjave ispravka, a 26 tužbi je pokrenuto protiv nakladnika.


– Sukladno zaključku saborskog odbora kojeg HRT prihvaća, započet je postupak mirenja u postupcima koji su pokrenuti prema nakladnicima – kazao je Toni Caratan, glavni tajnik HRT-a.


Za kraj, riječ je ponovno uzeo Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić da naglasi kako je HRT prema podacima IBU-a, po dosegu gledanosti na 16 mjestu. To je, kako kaže respektabilan uspjeh s obzirom da je javnih televizija u Europi, odnosno da je IBU članica 117 iz 56 zemalja.


Koliko je poznato, i nakon tiskovne konferencije HRT-a bojkot HRT-a od strane nevladinih organizacija, stranaka, pojedinaca, sindikata se nastavio. Traje najmanje do subote i prosvjeda »Oteli ste medije, novinarstvo ne damo«.