Vremenska prognoza

Ovakve suše u rujnu nije bilo već šezdesetak godina, no već do petka sve se mijenja: ‘Stiže nam jesen’

P. N.

Foto Robert Anic PIXSELL

Foto Robert Anic PIXSELL

Na Jadranu glavnina oborina također vjerojatno u petak, kada je mjestimice na sjevernom dijelu moguća i obilnija kiša“Za razliku od prošla dva tjedna – diljem Hrvatske prilično dugotrajno stabilnog, suhog i sunčanog kasnoljetnog vremena, kakvo nije baš često početkom rujna – od srijede slijede promjenjiviji dani – najprije uz zamjetniju južinu, te još u srijedu i četvrtak čestu vrućinu, pa od kišovitijeg petka osjetno svježiji. Jesen stiže! Pritom će se do kraja ovoga tjedna i početkom sljedećega u većini Hrvatske barem malo umanjiti dosadašnja suša, kakva se u prvoj polovici rujna u posljednjih šesdesetak godina dogodila samo nekoliko puta, gdjegod čak i rjeđe. U Pazinu, primjerice, a vjerojatno i još mjestimice – samo jednom – 1973 godine. Ali tada je barem od početkom lipnja do kraja kolovoza bilo malo kišovitije nego ove godine…”, piše u svojoj vremenskoj prognozi HRT.


U srijedu još u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano te i dalje iznadprosječno toplo uz najvišu temperaturu oko 30 °C. Ujutro rijetko gdje može biti kratkotrajne magle, a prema večeri i umjerene naoblake. Djelomice sunčano bit će u središnjoj Hrvatskoj od sredine dana, a prema večeri još oblačnije. Najniža temperatura bit će viša nego u utorak, a danju će biti vrlo toplo, ponegdje i vruće.


Vrlo toplo bit će i u gorju te na sjevernom Jadranu, a jutarnja svježina osjetit će se osobito u Lici. Bit će djelomice sunčano, prema večeri i u noći uz više oblaka te vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak. Puhat će slab do umjeren jugozapadni vjetar, navečer i u noći na sjevernom Jadranu jugo. Slabog do umjerenog vjetra s mora bit će danju i u Dalmaciji, a more će biti mirno ili malo valovito. U početku će prevladavati sunčano, a zatim uz porast naoblake navečer i u noći mala je vjerojatnost za kratkotrajnu mjestimičnu kišu ili poneki pljusak.
Najviše sunčanog vremena bit će na jugu Hrvatske, uz vrlo toplo vrijeme i temperaturu podjednako razmjerno visoku kao u utorak. Bit će vrlo toplo, a osvježenje se može potražiti u moru čija je temperatura između 23 i 25 °C. Vjetar većinom slab jugozapadni i zapadni, prema otvorenom i sjeverozapadni.


Promjena vremena u većini unutrašnjosti Hrvatske stiže u petak uz kišu, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, pri čemu će i danju biti manje toplo. Prije toga, u četvrtak poslijepodne mjestimice je moguća kratkotrajna slaba kiša ili poneki pljusak, ponajprije na sjeverozapadu, a u subotu je povremena kiša češća u gorju. Na Jadranu glavnina oborina također vjerojatno u petak, kada je mjestimice na sjevernom dijelu moguća i obilnija kiša. Povremeno će je biti i u subotu, uz postupni pad temperature zraka. Puhat će umjereno jugo i jugozapadnjak, potkraj subote na sjevernom dijelu nakratko i bura.”, prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.