Što se radi?

Vidite li razliku? Ovako izgleda Petrinja sedam mjeseci nakon potresa

Siniša Pavić

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Nadati se samo valja da će sve ići taman toliko brzo da grad kad uskrsne ne pita - gdje su mi ljudi!?Sedam mjeseci. Toliko je prošlo od onog razornog potresa koji je dobrano porušio Petrinju.


Srušio je potres kuće i zgrade, izmijenio posve sliku grada, natjerao Patrinjce da po tko zna koji put krenu ispočetka, digao na noge cijelu zemlju, narod koji je priskočio pomoći.


Slike stare sedam mjeseci urezale su nam se u pamćenje, makar valja biti iskren i kazati kako je s vremenom Petrinja sve manje bila naša stvar, a sve više briga Petrinjaca.


Petrinja danas


Petrinja prije sedam mjeseci
Tako to s interesom bude, život jednostavno nosi svoje, a probleme, bogu hvala, imamo svi i svuda.


No, ostale su fotografije što ih je snimio naš Davor Kovačević, one od prije sedam mjeseci i ove snimljene prije koji dan za našeg posjeta Petrinji.


Petrinja danas


Petrinja prije sedam mjeseci


Sud je, dakako, u oku promatrača, nekome će se činiti da se uradilo malo na raščišćavanju, rušenju, obnovi, nekome da se uradilo koliko se moglo, a nama što s vremena na vrijeme dolazimo sa strane čini se da se ipak radi i da je to dobro i ohrabrujuće.


Pa je Davor škljocao opet neke iste, a drugačije motive. Pa se vidi da se nešto srušilo, nešto raščistilo, a nešto čeka konzervatorske ruke da bude i staro i novo u isti čas.


Petrinja danas


Petrinja prije sedam mjeseci


Kažu, kvadratura ‘starog’ centra što ga čine građevine što su kulturno dobro, nije veća od one Muzeja suvremene umjetnosti.


Ne obnoviti ga bila bi naša neka sramota. I zato je dobro da se pomaci vide. Petrinjci će, slike to sugeriraju, opet imati svoj grad.


Petrinja danas


Petrinja prije sedam mjeseci


Nadati se samo valja da će sve ići taman toliko brzo da grad kad uskrsne ne pita – gdje su mi ljudi!?