Idejni projekt

Ovako bi trebala izgledati nova Nacionalna dječja bolnica u Zagrebu

Portal Novi list

Ukupna vrijednost s opremanjem bolnice prelazi 200 milijuna euraU Zagrebu je danas predstavljen idejni projekt izgradnje Nacionalne dječje bolnice.


„Američki predsjednik Abraham Lincoln je rekao da nas svijet neće pamtiti po onome što smo govorili, već onome što smo napravili.


Ova konferencija za medije će proći, ali će Nacionalna dječja bolnica ostati. Naša je obveza generacijama koje dolaze ostaviti bolje uvjete za zdravlje nego ih imamo danas. Završen idejni projekt Izgradnje Nacionalne dječje bolnice jedan korak nas dijeli od početka gradnje bolnice koja je od strateške važnosti za našu najranjiviju skupinu društva – djecu, ali i za cijeli javni zdravstveni sustav. U sklopu pokrenute reforme zdravstvenog sustava, ponosan sam što je ova zdravstvena administracija realizirala projekt i danas predstavlja završnu fazu same izgradnje, opremanja i dizajniranja Nacionalne dječje bolnice.

Ukupna vrijednost s opremanjem bolnice u vrijednosti je preko 200 milijuna eura“, izjavio je ministar zdravstva Vili Bero na današnjem predstavljanju završenog idejnog projekta dodajući kako ubrzo slijedi i raspisivanje natječaja za projektiranje i samu gradnju Nacionalne dječje bolnice.Ovom je idejnom projektu prethodila Studija izvodljivosti od 2020. do 2022. godine koja je uključivala ispitivanje mogućnosti korištenja postojeće građevine Sveučilišne bolnice i realizacije Nacionalne dječje bolnice.Nakon toga uslijedilo je funkcionalno projektiranje i organizacija rada bolnice uključujući detaljan prostorno-funkcionalni program izrađen u razdoblju od rujna do prosinca 2023. godine te je izrađen projektni zadatak.„Govorimo o neizmjerno složenom projektu koji se sastoji od kompleksa postojeće Sveučilišne bolnice i rekonstrukcije i novogradnje Nacionalne dječje bolnice, na ukupnoj površini od 53 000 m2 na lokaciji Blato u Zagrebu.


Na taj način ćemo razvijati centar izvrsnosti grupiranjem kapaciteta iz postojećih bolnica i odjela – pedijatrije, dječje kirurgije, anestezije, radiologije i laboratorija Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, pedijatrijskog odjela KBC-a Sestre milosrdnice, psihijatrije za djecu i adolescente Specijalne bolnice Kukuljevićeva, te specijalizirane neuropedijatrije i rehabilitacije Specijalne bolnice Goljak“, objasnio je ravnatelj uprave za financijske poslove i javnu nabavu u Ministarstvu zdravstva i voditelj projekta ispred Ministarstva zdravstva Gordan Žanić.Bolnica će ujedno biti funkcionalno podijeljena na dio gdje se pružaju usluge dnevne bolnice, zatim stacionarnog liječenja, a obavljat će djelatnosti pedijatrije, dječje kirurgije, psihijatrije za djecu i adolescente i specijalizirane neuropedijatrije i rehabilitacije, te Intenzivne skrbi i odjela za infektivne bolesti.


Predviđeno je ukupno 481 bolnička postelja i 300 postelja u dnevnoj bolnici.


„Sam dizajn i izgled zgrade prilagođeni su dječjoj dobi, a u kontekstu prirodnih resursa, riječ je o carbon zero neutral građevini, prvom takvom projektu ne samo u Hrvatskoj, već i u Europskoj uniji.


Gotovo cjelokupna energija, ili točnije do 84 posto, dolazit će iz obnovljivih izvora, dijelom iz solarnih izvora, ali i velikim dijelom iz geotermalnih izvora kojima obiluje lokacija na kojoj će se graditi bolnica“, istaknuo je ugovoreni voditelj projekta Saša Marenjak.


Realizacijom ovog projekta nove dječje bolnice daje se značajan doprinos globalnim nastojanjima u smanjenju emisije stakleničkih plinova, rekao je Gordan Žanić dodajući da će to biti prva bolnica s južne strane rijeke Save, što je veliki iskorak u teritorijalnoj dostupnosti zdravstvenih usluga ne samo građanima glavnog grada, već i svima koji dolaze na liječenje u Zagreb.


„Svjesni kako je potreba za liječenje i boravak naših najmlađih pacijenta iznimno važna, prioritet je izgradnja nove dječje bolnice, objedinjene, smještene na jednoj lokaciji sa svim sadržajima za liječenje u skladu s najnovijim postignućima medicine i postizanja što boljih ishoda liječenja što je i smjer pokrenute reforme zdravstvenog sustava“, zaključio je ministar zdravstva Vili Beroš.