VRIJEDNA INVESTICIJA

Otvoren novoizgrađeni Galensko-analitički laboratorij, važna poluga u borbi protiv koronavirusa

Hina

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Siguran sam da nam upravo ovakvi laboratoriji  mogu  pomoći i u budućnosti za suočavanje s ovakvim nepredviđenim izazovima," istaknuo je Andrej PlenkovićDUGOPOLJE – Predsjednik Vlade Andrej Plenković je u utorak u Dugopolju otvorio novoizgrađeni Galensko-analitički laboratorij i upravnu zgradu Ljekarna Splitsko-dalmatinske županije te istaknuo da takvi laboratoriji mogu pomoći Hrvatskoj u borbi s pandemijom, poput ove COVIDA- 19.


“Ovo je odličan primjer razvoja i odličan doprinos Galenskog laboratorija i u kontekstu COVIDA 19  epidemije u  Hrvatskoj i  globalno pandemije  s kojom smo se suočili proteklih mjeseci  i S prigodom otvaranja  laboratorija


Premijer je rekao kako je dosad  u izgradnju laboratorija i upravne zgrade  investirano 70 milijuna kuna.  Istaknuo je kako je u mandatu vlade kojoj je na čelu reformom Zakona o financiranju lokalne i područne samouprave omogućeno da Splitsko-dalmatinska županija te gradovi i općine u njoj imaju 365 milijuna kuna, to jest 41 posto više prihoda u odnosu na 2017.
Premijer je podsjetio je i na nedavne mjere pomoći Splitsko-dalmatinskoj županiji u okolnostima koronakrize.


“Mi  smo mjerama za potporu očuvanja radnih mjesta i  i privatnom sektoru i gospodarstvu  pozitivno odgovorili putem Hrvatskog zavoda  za zapošljavanje na više od 12.200  zahtjeva društava   iz Splitsko-dalmatinske županije za više od 50.000 radnika i omogućili im direktno skoro 300 milijuna kuna za sada, čime smo osigurali plaće ljudima  u privatnom sektoru,” rekao je Plenković.


Ukupna površina danas otvorenog objekta u Dugopolju je 3.473 četvornih metar u sklopu kojeg se nalazi  proizvodni, skladišni i administrativni dio.
Galenski laboratorij svojim proizvodima opskrbljuje više od 900 partnera na području Hrvatske te je u proteklih pet godina upeterostručio proizvodnju i prodaju vlastitih pripravaka.


Dugopolje – Otvorenje Galenskog laboratorija Ljekarne Splitsko-dalmatinske zupanije Foto: Milan Sabic/PIXSELL


“Važnost galenskog laboratorija je potvrđena i tijekom COVID -19 krize kad je u vrlo kratkom roku koristeći znanja i iskustva Galenski laboratorij uspio proizvesti i opskrbiti  s oko 150 tona antiseptika i dezinficijenasa sve partnere na području Hrvatske. U sljedećih šest mjeseci cjelokupna postojeća proizvodnja koju čini asortiman od više od 200 proizvoda bit će prebačena s lokacije u Splitu  u novi proizvodni pogon ( Dugopolje),” priopćeno je u pisanom materijalu.