POZNATI UGOSTITELJ

Otkriven identitet prve žrtve koronavirusa u Istri, njegova obitelj optužuje liječnike za nebrigu

Portal Novilist.hr

Foto/Glas Istre

Foto/Glas Istre

Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući. Nismo mogli vjerovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoćNeslužbeno doznajemo da je preminuli umaški ugostitelj Nino Kernjus, vlasnik poznate konobe Astarea u Brtonigli, bio pozitivan na koronavirus, javlja Glas Istre.


Kernjus je prva žrtva koronavirusa u Hrvatskoj.


Na jučerašnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Istarske županije rečeno je da se ne zna je li preminuli muškarac nije bio zaražen koronavirusom. Bio je u samoizolaciji, imao je blage simptome te je odbio smještaj u bolnici koji mu je ponuđen, rečeno je na presici.
Obitelj Nina Kernjusa pak tvrdi da to nije istina – u našu redakciju javili su se sin preminulog Nina, Emil Kernjus i snaha Kety Visintin, koji tvrde sljedeće:


“Nakon što smo čuli što je rečeno, nismo znali kako reagirati. Zvali smo regionalni civilni stožer, Dina Kozlevca, koji nam je rekao da je informacije dao Zavod za javno zdravstvo Istarske županije i da ih ne mogu promijeniti. Međutim, nije se dogodilo onako kako su oni ispričali”, započinju sin i snaha preminulog, i nastavljaju:


“Nino, stariji čovjek, ali zdrav do prije nekoliko dana, počeo se osjećati loše u ponedjeljak ujutro.


Temperatura je bila oko 38 stupnjeva i naš liječnik opće prakse u Poreču rekao nam je da se obratimo dežurnom epidemiologu u Umagu. Odmah smo ga kontaktirali i dobili smo odgovor da se pričeka jedan dan ako će se stanje pogoršati te da uzme antipiretik.


Sutradan se situacija pogoršala pa smo nazvali epidemiologa iz Umaga koji nam je rekao kako u tim slučajevima ništa ne mogu učiniti jer moraju doći iz Pule, preuzeti bolesnu osobu, odvesti je u Pulu da napravi bris i onda ga vratiti ponovno kući.


Nismo mogli vjerovati ovoj tvrdnji, ali nije nam preostalo ništa drugo nego čekati hitnu pomoć. Liječnik nam je rekao da će doći isti dan (utorak) oko 10 sati ujutro, tj. drugi dan od našeg prvog poziva i tako smo pripremili Nina za preuzimanje, ali oko 12 sati stigao je telefonski poziv da nas obavijeste da zbog nedostatka vremena neće moći doći iz Pule i da će liječnik iz Umaga doći u kućnu posjetu kako bi uzeo bris oko 14-15. No, oko 14.30 stigao je telefonski poziv da zbog nedostatka vremena sve odgađaju za sljedeći dan.


Te noći Ninu se stanje naglo pogoršalo, više nije mogao disati.


Nazvala nas je Alma, njegova supruga i rekla nam da požurimo jer je situacija bila ozbiljna. Nazvali smo hitnu pomoć i obavijestili o našoj sumnji na COVID-19. Nažalost, ovu sumnju imali smo od samog početka i nikad je nismo skrivali, kao ni spasiocima koji su stigli u kombinezonu i maskama. Kad je stigla hitna pomoć, već je bilo kasno. Nino se gubio i pokušaji oživljavanja bili su uzaludni.


Nismo mislili da će ovako završiti, mislili smo da će ga preuzeti, spojiti na respirator i sve će biti u redu”, ističu sin i snaha, dodavši da su u ovom teškom trenutku željeli iznijeti činjenice koje su se dogodile kako bi izbjegli daljnje neugodnosti i komentare nastale na, kako tvrde, neistinitim izjavama.