PANTOVČAK POPUSTIO

Otkrivamo: Na Pantovčaku u tišini počeli provjeravati covid potvrde svakom djelatniku i posjetitelju Ureda predsjednika

Dražen Ciglenečki

Foto Igor Kralj / Robert Anić PIXSELL

Foto Igor Kralj / Robert Anić PIXSELL

Nećeš mi slati svoje janjičare i inspektore gore da idu provjeravati Ured predsjednika. Ne mogu ni proći, poručivao je još nedavno MilanovićZAGREB – U Uredu predsjednika tvrde da poštuju izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, provjeravaju COVID-potvrde, te da stoga državni inspektori neće imati razloga novčano kazniti predstojnika Orsata Miljenića. Promjene ovog zakona bile su motivirane javnim odbijanjem pojedinih državnih dužnosnika, primjerice predsjednika Zorana Milanovića, da provode režim COVID-potvrda. No, Nikola Jelić, glasnogovornik Ureda predsjednika, rekao nam je da na Pantovčaku primjenjuju tu epidemiološku mjeru koju je donio Nacionalni stožer civilne zaštite.


Saborski zastupnici su 15. prosinca, posljednjeg dana zasjedanja prije ustavne stanke, izglasali zakonsko rješenje na osnovu kojeg će čelnici javnopravnih tijela moći biti kažnjeni s 30 do 50 tisuća kuna, ako se na ulazu u prostorije za koje su odgovorni neće od svih tražiti COVID-potvrda ili dokaz o negativnom testu. Predsjednik Milanović je taj dokument potpisao 21. prosinca i on je tri dana kasnije objavljen u Narodnim novinama, čime je stupio na snagu. Budući da je Milanović višekratno upozorio da se u njegovom Uredu ni od koga neće zahtijevati predočenje COVID-potvrde, koju predsjednik smatra glupošću, činilo se da se Miljenić već pet dana nalazi u opasnosti od strogih novčanih sankcija. Ali, to ipak nije tako.


Zaposleni cijepljeni


– Pripadnici Počasno-zaštitne bojne na ulazu u Ured predsjednika traže COVID-potvrdu od svakog našeg djelatnika, kao i od posjetitelja. Što se tiče zaposlenih u Uredu predsjednika, to nam nije nikakav problem jer ih je 95 posto cijepljeno, čime smo debelo iznad brojke na nacionalnoj razini, kazao nam je Jelić.
Zanimalo nas je kako to da se nisu ostvarile Milanovićeve najave da »neće maltretirati ljude« COVID-potvrdama.


– Predsjednik nikada nije rekao da će kršiti zakon. Govorio je isključivo o inspektorima, a kako se, kažem, kod nas uredno provjeravaju COVID-potvrde, onda uopće nema potrebe da inspektori dolaze, a ni naravno, da kažnjavaju predstojnika Ureda, zaključuje glasnogovornik Jelić


U svakom slučaju, ljudi glavnog državnog inspektora Andrije Mikulića još se nisu pojavili na Pantovčaku. Zasad se ne zna hoće li Mikulić vjerovati na riječ da je, kad su u pitanju COVID-potvrde, u Uredu predsjednika sve u redu ili ipak namjerava nekoga službeno poslati gore kako bi u Državnom inspektoratu bili posve sigurni da pripadnici Počasno-zaštitne bojne odrađuju sve kako zakon nalaže. Podsjetimo, predsjednik Milanović poručio je nedavno inspektorima da na Pantovčaku nisu dobrodošli.


– Nećeš mi slati svoje janjičare i inspektore gore da idu provjeravati Ured predsjednika. Ne mogu ni proći. Miljenić bi ih i pustio, jer on je čelnik tijela, ali ja ne dam. Vojska je na ulazu i psi, izjavio je predsjednik Republike početkom mjeseca, dok izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti još nisu stigle u Sabor.


Ocjena ustavnosti


One su usvojene sa 77 glasova, podrškom jedino zastupnika HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, a opozicija je uputila u Ustavni sud prijedlog za ocjenu ustavnosti jer smatraju da COVID-potvrde predstavljaju takvo ograničavanje prava i sloboda da je za promjenu ovog zakona bila nužna dvotrećinska većina. Međutim, Ustavni sud još je prije godinu dana zauzeo stav da Sabor može odlučiti da propise kojima se ograničavaju prava i slobode usvaja temeljem članka 16. Ustava, za što onda nije potrebna dvotrećinska većina. Ustavni sud je prošli tjedan, uz tri izdvojena mišljenja, donio odluku da su COVID-potvrde u zdravstvu i sustavu socijalne skrbi u skladu s Ustavom. O ustavnosti COVID-potvrda u cijelom javnom sektoru, znači i u Uredu predsjednika, Ustavni sud će se, kako je najavio njegov predsjednik Miroslav Šeparović, očitovati »sredinom ili krajem siječnja«.


Ambicija je, pak Mosta, svojom referendumskom inicijativom ukinuti COVID-potvrde. No, oni će 24. siječnja tek predati Saboru potpise što su ih prikupili, pa odluku o tom referendumu ne treba brzo očekivati.


Bulja bi mogli posjetiti inspektori


Za sinjskog gradonačelnika Miru Bulja (Most) ništa se nije promijenilo stupanjem na snagu izmijenjenog Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. On nije uveo obavezne COVID-potvrde za prostorije Gradske uprave, a to i ne planira. Bulj nas je jučer samo uputio na odluku koju je donio 16. studenoga, ističući da ona nije povučena i da će i dalje vrijediti. U toj se odluci navodi da će svi građani Sinja »moći slobodno i bez ograničenja koristiti usluge Gradske uprave«, neovisno o epidemiološkoj mjeri.


– Gradska uprava Grada Sinja neće dijeliti ljude niti im ograničavati temeljna prava i slobode nego će svima izaći u susret pod jednakim uvjetima, napisao je Bulj u odluci kojom je COVID-potvrde »protjerao« iz objekta kojom on upravlja. Dakle, na vrata gradonačelnika Sinja uskoro bi mogli zakucati Mikulićevi inspektori.