Damir Iskrić

Ostvario želju malom farmeru Ameru: Poklonio mu 20 janjaca. ‘Dirnula me njegova priča’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Provjereno Nova TV, Milivoj Mijošek/Glas Istre

Foto Screenshot Provjereno Nova TV, Milivoj Mijošek/Glas Istre

Kako mu je želja bila da u ovoj godini udvostruči to svoje malo stado ja sam mu bez previše razmišljanja u tome pomogao, rekao je Damir IskrićPULA Desetogodišnji Amer iz okolice Bratunca u Bosni i Hercegovini neobičan je klinac. Dok njegovi vršnjaci maštaju o karijeri u nogometu, putu u svemir ili o tome kako će postati poznati youtube influenceri, mali Amer puno je skromniji, realniji i konkretniji. San ovog mališana je da postane najveći i najpoznatiji farmer na ovim prostorima, a podijelio ga je s televizijskom emisijom Provjereno Nove TV.


Otkrio je svoju najveću želju u televizijsku kameru, te ispričao kako je već sad počeo i sam raditi na tome kako bi mu se taj san jednog dana možda doista i ostvario.


Zahvaljujući emisiji njegova želja stigla je do Galižane i do ušiju tamošnjeg “djeda Mraza” Damira Iskrića koji je bez puno premišljanja odlučio malenom Ameru dati malo vjetra u jedra da bi jednog dana možda doista stigao do svog cilja.
Iskrić koji je nakon iste emisije prije nekoliko godina pomogao riješiti pitanje smještaja za jednog pulskog beskućnika malom je Ameru Ibrahimoviću u Živinicama kupio, a zatim u Pobuđu kod Bratunca, gdje dječak živi sa svojom obitelji, i odvezao stado od čak dvadeset janjaca.


Iskrena želja djeteta


“Prije nekoliko dana vidio sam na TV-u priču o malom Ameru i dirnula mu priča i iskrena želja tog djeteta da vlastitim radom i trudom postigne nešto u životu. Njegov san je naizgled jednostavan, da postane farmer, no u skromnim uvjetima života u kojima žive on i njegova obitelj, te uz jednako tako skromne mogućnosti i ta jednostavna želja za mnoge je nedostižna.


No, i tu je prepreku to dijete preskočilo i našlo načina da skupi novac i kupi prvu janjad, a kako mu je želja bila da u ovoj godini udvostruči to svoje malo stado ja sam mu bez previše razmišljanja u tome pomogao”, kazao je za Glas Istre ovaj galižanski poduzetnik opisujući kako je došlo do ove neobične inicijative i akcije kojom je još jednom zasluženo privukao pažnju medija.Damir Iskrić i sam je rodom iz Bosne i Hercegovine, ali već više od dva desetljeća živi i radi u Galižani. Ovaj građevinski poduzetnik izuzetno je društveno aktivan, pa je tako uz funkciju predsjednika Nacionalne zajednice Bošnjaka i oporbeni vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Grada Vodnjana. Oduvijek, kako kaže, drži da je ljudska zadaća onih koji mogu pomagati onima koji sami nemaju ili ne mogu, pa je tako uz mnoge anonimne donacije Iskrić prije dvije godine pomogao naći krov pod glavom i Saidu Muharemiju kojeg većina Puljana zna kao Muju.


Čim ustane – u akciju


Čim ustane, devetogodišnji Amer spreman je za akciju. Topla jakna, čizme i dobra volja su tu, baš svako jutro. Ljeti, zimi, po kiši ili snijegu ovaj dječak ne propušta da se pobrine za životinje koje je sam kupio. Brine o njihovoj ishrani.


„Imam 24 ovce, slušaju me. Jedan me ne sluša, hoće da udari. Imam jednog psa. Imam dvije krave i telku, dvije koze, mačka koji se zove Brko… Uvijek neko kad mi da ili marku ili deset uvijek ja stavim to u kasu, ne trošim. Kupim sebi jedno jagnje za 50 maraka…Pokosimo u njivi travu, onda treći dan prevrnemo i onda na kamare, sadijemo i onda sutradan dovučemo i onda im polažemo”, ispričao je krajem prošle godine dječak Amer za VOA.


Ovaj mali farmer je odbacio igračke i prati ostvarenje svog – poslovnog plana.


„Nisam ja više mali za igračke. Sad skupljam ovce. Ne igram se igračkama….Bavim se tim i kad porastem, ako Bog da, ako ne umrem, umrem, držaću ovce…Onda ću ih čuvati, šišati, praviti torove, praviti veliku farmu, kupovati traktore, priključke, raditi poslove”, govori Amer.


Skromnost i odgovornost


Teška materijalna situacija naučila je devetogodišnjeg dječaka skromnosti, kao i odgovornosti prema sebi i drugima. Kako i zašto je zapravo dječak odlučio da na ovaj način uloži novac koji je dobijao za igračke i slatkiše, objasnili su nam njegovi roditelji.„On ponese i u školu sebi da kupi sendvič. Ja njemu, ako dam dvije marke, on će vratiti pola marke on to neće sve potrošiti”, kaže Amerova majka Bahira Ibrahimović.


Svog sina otac Ibrahim Ibrahimović opisuje kao „jednog vrijednog malog, ali velikog čovjeka, uspješnog čovjeka koji misli na budućnost”.


„On se pomolio iz sobe. Istresao novac na sto. Bilo je negdje oko 300 KM. I on kaže znate šta sam ja babo i mama riješio sa ovim novcem. Odakle ti toliki novac? Kaže sve što mi je neko davao od bajramluka, za čokoladu on je to skupljao i sklanjao sve . Kaže ja sam sanjao sinoć pošto vi nemate primanja, teško živite borite se da nas izvedete na pravi put ja sam usnio da ću biti najveći farmer u Pobuđu i kaže ja ću tako da vas izdržavam. Ovim putem savjetujem svu djecu da se posvete nečemu. Ne internetu i telefonima…”, priča Ibrahim.


Dječački san polako postaje stvarnost. Za godinu dana Amer je kupio 24 janjeta, a želja mu je da do sljedeće godine udvostruči ovaj broj, ali i da postane najveći farmer u Bosni i Hercegovini. Donacija Damira Iskrića donijela mu je velik korak ka ostvarenju tog cilja.