Konačni rezultati

Oštro skretanje. Krajnje desni FPO potvrđen kao pobjednik europskih izbora u Austriji

Hina

Reuters

ReutersKrajnje desno orijentirana Slobodarska stranka Austrije (FPO), koja je kritična prema Europskoj uniji, potvrđena je kao pobjednik na izborima za Europski parlament u toj zemlji s 25,4 posto glasova.


Prema konačnim rezultatima, koji su objavljeni nakon što su u ponedjeljak prebrojani svi glasovi poslani poštom, konzervativna Narodna stranka (OVP), stranka austrijskog kancelara, bila je na drugom mjestu s 24,5 posto.


Socijaldemokratska stranka (SPO) dobila je 23,2 posto glasova.
Zeleni, koji zajedno s OVP-om upravljaju Austrijom, u nedjelju su dobili oko 11,1 posto, dok je liberalni NEOS dobio 10,1 posto.


U nedjelju je FPO po prvi put osvojio najviše glasova na izborima u Austriji. Ovi izbori su se smatrali kao test za austrijske parlamentarne izbore koji su na jesen.


FPO je osvojio tri dodatna mandata i poslat će šest zastupnika u novi Europski parlament.


Klub zastupnika OVP-a izgubio je dva mandata i ubuduće će biti zastupljen sa samo pet zastupnika, a toliko će imati i SPO. Zeleni i NEOS osigurali su po dva mandata.


Ukupno 6,37 milijuna ljudi u Austriji imalo je pravo glasa na izborima za Europski parlament, a izlaznost je bila 56,3 posto.