Vandalizam u Sisku

Oskrnavljen spomenik hrvatskim braniteljima: Na postamentu zapalili kante za smeće

Hina

snimio Nikola Čutuk / PIXSELL

snimio Nikola Čutuk / PIXSELL

Tim se povodom priopćenjem oglasila i Gradska organizacija sisačkog HDZ-a iz koje je poručeno da danas ne samo da treba osuditi taj vandalski čin, već svi ozbiljno trebaju shvatiti zadatak i učiniti sve kako se više ne bi uznemiravali oni čija su imena zapisana na spomeniku.SISAK – Nepoznati počinitelji oskrnavili su u noći sa subote na nedjelju spomenik hrvatskim braniteljima na sisačkom Trgu dr. Franje Tuđmana, izvijestila je sisačko-moslavačka policija.


Policija je primila dojavu te na mjestu događaja obavila očevid, a istodobno je pokrenuta i istraga kako bi se pronašli počinitelji tog vandalskog čina.


Tim se povodom priopćenjem oglasila i Gradska organizacija sisačkog HDZ-a iz koje je poručeno da danas ne samo da treba osuditi taj vandalski čin, već svi ozbiljno trebaju shvatiti zadatak i učiniti sve kako se više ne bi uznemiravali oni čija su imena zapisana na spomeniku.


“Na Spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima u Sisku upisana su imena najvećih heroja u hrvatskoj povijesti jer su ostvarili tisućljetni san Hrvatica i Hrvata o samostalnoj i neovisnoj državi. Naši heroji položili su svoje živote na oltar domovine zbog nas i ne zaslužuju da se uništavamjesto na kojem bi im se svaki dan trebali pokloniti i zahvaliti za naš život. Jer njih više nema, a mi smo tu. Zbog njih. Vječni plamen koji gori pred spomenikom, sjećanje je na njih čije su majke, očevi, supruge i djeca noćima neutješno plakale. A svima njima noćas je vandalskim činom beščutno i okrutno ostavljena hladna pljuska”, stoji između ostalog u priopćenju koje je potpisao predsjednik GO HDZ-a Ivan Celjak.


Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić oštro je osudio vandalizam te izrazio nadu da je taj čin iznimka i da će počinitelji u najkraćem roku biti pronađeni kako bi snosili posljedice nedopustivog ponašanja.


– Najoštrije osuđujem ovaj čin i nadam se kako je on iznimka, te kako će počinitelji u najkraćem mogućem vremenu biti pronađeni i snositi posljedice svog nedopustivog ponašanja. Hrvatsku treba poštivati i voljeti, a uspomenu na žrtvu naših branitelja dostojanstveno čuvati kao našu najveću vrijednost i blago”, poručio je župan Žinić .


Postoje, kazao je, ljudi kojima ništa nije sveto, nego nalaze posebno, izopačeno zadovoljstvo u blaćenju i uništavanju mjesta sjećanja i pijeteta. Dodao je međutim da postoje isto tako situacije, kad ne možemo i ne smijemo odmahnuti rukom, lakonski okriviti pijanstvo, nedostatak kućnog odgoja i poštovanja prema opće prihvaćenim vrijednostima.“Sisački spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, na trgu imenom posvećenom prvom hrvatskom predsjedniku i vrhovnom zapovjedniku upravo tih hrvatskih vitezova, simbol je najsvetijih vrijednosti Domovinskog rata i ove države u kojoj neki mogu i na ovaj način iskazati nepoštivanje, podcjenjivanje, možda čak i mržnju svega što taj spomenik predstavlja”, poručio je.


Iako su, kaže, takvi slučajevi vandalizma u Sisku rijetki i ne predstavljaju pravilo, smatra da nikako ne treba podcijeniti taj čin vandalizma, zatvarati oči pravdajući ga statistikom, pijanstvom ili ludošću i čekati da takvi incidenti postanu svakodnevna praksa.


“Ne želimo živjeti u gradu, županiji i državi gdje treba čuvati spomenike, stražariti kraj njih i motriti ih skrivenim kamerama. Stanje društvene svijesti, ponos i ljubav za slavne hrvatske vitezove trebali bi biti najbolji čuvari. Upravo sam zato ponosan na burnu reakciju građana Siska i naše Sisačko-moslavačke županije”, poručio je župan Ivo Žinić.