Vremenska prognoza

Orkanska bura na sjevernom Jadranu danas će ipak malo popustiti. Meteorolog otkriva što nas čeka idući tjedan

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Od ponedjeljka će jutra mjestimice biti maglovita te posvuda hladna, ponegdje uz temperaturu i nižu od -5 °CZa područje Kvarnera jutros je na snazi narančasti stupanj meteoalarma s upozorenjem na jaku buru čiji bi udari mogli dosezati do 100 kilometara na sat. Još jača bura s mjestičmičnim udarima do 140 kilometara na sat puše u Velebitskom kanalu za koje je oglašen crveni meteoalarm.


“Do srijede na Jadranu pretežno sunčano. Olujna, na sjevernom dijelu i orkanska bura u nedjelju će oslabjeti, a potkraj dana i u ponedjeljak okrenut će na sjeverozapadni vjetar. I na kopnu će se barem djelomice razvedriti, ali će još u nedjelju prevladavati oblačno, ponegdje uz slab snijeg, Od ponedjeljka će jutra mjestimice biti maglovita te posvuda hladna, ponegdje uz temperaturu i nižu od -5 °C. Od četvrtka ponovno promjenjivo, uz mjestimične slabe oborine.”, kaže za HRT meteorolog Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.


U nedjelju u istočnoj Hrvatskoj većinom oblačno. U noći i ujutro mjestimice slab snijeg, i to uglavnom na području Posavine. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka uglavnom oko -1 °C, a najviša dnevna oko 2 °C.
U središnjoj Hrvatskoj malo viša dnevna temperatura zraka. Prijepodne većinom oblačno, a poslijepodne postupno razvedravanje sa sjevera. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.


U gorskim krajevima većinom oblačno, mjestimice sa slabim snijegom. Na sjevernom Jadranu djelomice sunčano, prijepodne s jakom, podno Velebita i olujnom burom koja će od sredine dana slabjeti. Jutarnja temperatura zraka od -4 do -2 °C, uz obalu između 0 i 3 °C. Najviša dnevna od -2 do 0 °C, na moru između 7 i 9 °C.


U Dalmaciji pretežno sunčano. U noći i ujutro puhat će jaka do olujna bura koja će već prijepodne slabjeti. More malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0 °C, na moru između 3 i 5 °C. Najviša dnevna u unutrašnjosti oko 8 °C, uz obalu između 10 i 12 °C.


Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti većinom sunčano, samo ponegdje s povećanom naoblakom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.”


“U prvoj polovini idućeg tjedna u unutrašnjosti stabilno. Bit će djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Jutra će biti hladna s mrazom, osobito u ponedjeljak i utorak s temperaturom zraka ponegdje nižom od -5 °C. Vjetar većinom slab. Na Jadranu idućih dana barem djelomice sunčano. Jutra hladna, a na sjevernom dijelu ponegdje uz moguć slab mraz. U ponedjeljak i utorak puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a u srijedu će prolazno okrenuti na jugozapadnjak i jugo.”, prognozirao je za HRT Dragojlović.