Ugodan razgovor

Orban uvjerio Plenkovića da Mađari nemaju pretenzije prema Hrvatskoj: ‘Sve je krivo interpretirano’

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Plenković kaže da mu je Orban u telefonskom razgovoru u utorak rekao da se ne radi ni o kakvim pretenzijama, nego o »krivim interpretacijama«Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je u utorak da ga je mađarski kolega Viktor Orban uvjerio kako nema nikakvih pretenzija prema hrvatskom teritoriju, nakon što je spomenik s prikazom Velike Mađarske izazvao napetosti u odnosima između dviju zemalja.


Orban je u subotu u mjestu Satoraljaujhelyju otkrio spomenik »Mađarske kalvarije« u povodu 100. godišnjice potpisivanja sporazuma u Trianonu kojim je mađarska izgubila dvije trećine teritorija.


Velika Mađarska na spomeniku obuhvaća dijelove današnje Hrvatske, Srbije, Slovenije, Slovačke, Austrije, Rumunjske i Ukrajine, s navedenih 12,5 tisuća gradova, sela i općina koje su do 1920. bile dio mađarskog dijela Austro-Ugarske, iako u velikom dijelu nisu nikad imali mađarsko stanovništvo.
Hrvatska je zbog toga u ponedjeljak izrazila prosvjed mađarskom veleposlaniku u Zagrebu.


Plenković kaže da mu je Orban u telefonskom razgovoru u utorak rekao da se ne radi ni o kakvim pretenzijama, nego o »krivim interpretacijama«.


»Odbacio je teze da ima bilo kakve pretenzije na hrvatski teritorij«, izjavio je Plenković za televiziju Nova tv. »Nema tu nikakvih pretenzija…Trianon je bio težak događaj u njihovoj povijesti«, dodao je.


No istaknuo je kako je Orbanu »jasno dao do znanja da takve interpretacije stvaraju poteškoće u Hrvatskoj i u međusobnim odnosima«.
Orban je nakon preuzimanja vlasti 2010. pokrenuo nametljivu »nacionalnu politiku» kojoj je cilj jedinstvo Mađara nakon onoga što on smatra »komadanjem» zemlje.


Njegova sklonost Velikoj Mađarskoj došla je do izražaja i kada je objavljivao kartu koja uključuje dijelove Hrvatske, posljednji put u svibnju uoči ispita maturanata iz povijesti.


No, Plenković odbacuje kritike da je prema Mađarskoj blaži nego prema Srbiji iz koje povremeno stižu slične povijesne provokacije.


»Naši veleposlanici uvijek reagiraju..imamo uvijek isti kriterij prema svima«, rekao je premijer.


U ponedjeljak je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto optužio hrvatski portal Index za krivi prijevod natpisa o Rijeci na spomeniku »Mađarske kalvarije«, a zatim i još »neke hrvatske medije« za narušavanje odnosa s Mađarskom.


Szijjarto je na Facebooku poručio da je prijevod »Rijeka, mađarsko more«, koji je pripisao Indexu, lažan.


»To naravno nije istina«, piše šef mađarske diplomacije, »jer na spomen ploči stoje riječi uzrečice koja potječe od Lajosa Kossutha, Fiume – Mađari na more«.


Szijjarto je u objavi, koju je medijima dostavilo mađarsko veleposlanstvo u Hrvatskoj, kazao da se »fake news tvornice preko svojih laži ne libe okrenuti narode jedne protiv drugih«.


Szijjartu se u prozivkama u utorak pridružio državni tajnik u mađarskom ministarstvu vanjskih poslova Tamas Menczer koji je rekao da


Mađarska očekuje više poštovanja hrvatskih političara koji zadnjih dana neutemeljeno kritiziraju premijera Viktora Orbana i šire lažne vijesti.