Mađarski premijer

Orban nakon razgovora s Plenkovićem: Vaš premijer ima razumne argumente oko Ine

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Razgovarao sam s Plenkovićem. Ima dobre argumente oko INA-e. Radimo na tome, rekao je Viktor OrbanNa samitu Europske političke zajednice u Pragu, koji je okupio zemlje EU i njihove susjede od Velike Britanije do Kavkaza, premijer Andrej Plenković razgovarao je sa svojim mađarskim kolegom Viktorom Orbanom oko Ine.


Plenković je izjavio u petak kako je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu objasnio da dosadašnji model upravljanja Inom više ne može ići.


“Tražio sam sastanak s mađarskim premijerom jer se nismo vidjeli nakon što je eskalirala ova afera s Inom i krađom plina. Objasnio sam mu da ovakav sistem dalje ne može ići, dakle on je u potpunosti svjestan”, kazao je.
Premda mađarska država ima sve manje utjecaja, pa i dionica u MOL-u, Orban mu je jedini sugovornik, dodao je Plenković istaknuvši kako mu je rekao da prenese MOL-u da ovakav model upravljanja neće i ne može opstati.


Tu je pozicija Hrvatske vrlo jasna, tu zadaću ima ministar gospodarstva, a vrlo jasan signal dobili su i članovi Uprave Ine koje je Hrvatska postavila. Jasna poruka je poslana i novom predsjedniku Uprave Ine Péteru Rataticsu, koji je toga isto svjestan te je rekao da je i on spreman razgovarati o novom modelu upravljanja Inom.


“Taj model upravljanja nas je doveo da netko može počiniti ovakva kaznena djela, reputacijsku štetu trpi Vlada, a nije odgovorna”, poručio je premijer.


Za RTL Orban je komentirao sastanak: “Razgovarao sam s Plenkovićem. Ima dobre argumente oko INA-e. Radimo na tome”.