Komemoracija

Oproštaj od Silvija Tomaševića: “Novinarski titan koji je na približavanju Italije i Hrvatske napravio više nego političari”

Hina

Silvije Tomašević rođen je 6. studenoga 1949., a u novinarstvu je od 1970. kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji listKomemoracija za novinara i publicista Silvija Tomaševića u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Večernjeg lista održana je u srijedu u Novinarskom domu, gdje su o Tomaševiću govorili predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić i novinar Goran Gerovac.


Novinar i publicist Silvije Tomašević (71), dugogodišnji dopisnik Večernjeg lista, Hine i HRT-a iz Rima i Vatikana, umro je prošle nedjelje od posljedica teške bolesti.


”Silvije Tomašević je kao malo tko ušao u domove ljude koji su ga slušali, čitali i gledali. Kao nitko dosad svojim radom do posljednjeg trenutka generacijama je Hrvata približio Italiju i Talijane” kazao je Zovko.
Za Tomaševića je rekao da je bio ljudska i profesionalna veličina te jedan, jedini i neponovljivi novinar, podsjetivši na riječi Tomaševićevog kolege Inoslava Beškera.


”Silvije Tomašević je bio živa memorija vatikanskih i talijanskih zbivanja. Bio je putokaz mojoj generaciji, generacijama puno prije moje, ali i onima poslije moje. Posebice onim kolegicama i kolegama koje su se bavili vanjskom politikom i to na jedan jednostavan, pitak i razumljiv način” kazao je Zovko.


Ocijenio je da je Tomašević na približavanju Italije i Hrvatske učinio puno više nego mnogi političari.


Photo: Patrik Macek/PIXSELL


Klarić je kazao da je Tomašević bio čovjek, gospodin i profesionalac i pripadnik plejade novinarskih titana koji su stasali 70-ih i 80-godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj.


”Silvije Tomašević je na svoj poseban način bio jedna svjetlost, vodilja generacijama večernjakovaca, ali i cijelog niza drugih redakcija u kojima je surađivao posljednjih pedeset godina. Mijenjale su ideologije i države, ali ostao je Silvije Tomašević kao titan, kao svjetionik koji je svoj posao, bez obzira na uređenje i države, doživljavao uvijek jednako. Kao profesionalac”, rekao je Klarić.


Dodao je da je Tomašević pisao do posljednjeg dana, posljednjeg daha te izgarao za dobar novinarski tekst. “Već sutra moramo razmišljati o tome tko će i može li tko zamijeniti Silvija Tomaševića u Rimu”, zaključio je Klarić.


Gerovac je naglasio kako je objasniti tko je bio Silvije Tomašević i njegov značaj zahtjevna i nepredvidljiva zadaća.


Istaknuo je da je bio neprikosnoveni novinarski profesionalac do posljednjeg trenutka te da nikad nije bio u raskoraku s mogućnostima, nije filozofirao prije akcije, niti je sudjelovao u ”prenemaganjima” tijekom provedbe, već ga je krasila “jednostavnost kao veličina i veličina kao spontanost”.


“Malo je ljudi s kojima je lagano intenzivno surađivati, a još je manje onih koji intenzivnu suradnju čine laganom”, zaključio je Gerovac.


Silvije Tomašević rođen je 6. studenoga 1949., a u novinarstvu je od 1970. kada je započeo pisati iz Rijeke za Večernji list. Od 1973. dopisnik je Večernjeg lista iz Slavonskog Broda, a od 1974. prešao je u Vjesnik.


Od 1975. je u uredništvu Vjesnika u Zagrebu, novinarom u unutarnjoj politici, pa zatim postaje urednikom više rubrika, da bi na koncu postao urednikom vanjske politike, odakle odlazi 1984. za dopisnika Vjesnika i Večernjeg lista iz Italije i Vatikana od 1984. do 1989.


Od 1990. dopisnik je iz Rima i Vatikana za Slobodnu Dalmaciju. Iz Rima i Vatikana javlja se za hrvatski radio i televiziju (HRT). Piše za hrvatsku novinsku agenciju Hinu, te se javlja za britanski radio BBC i njemački radio Deutsche Welle.


Od 1992. do 2006. radio je na radiju RAI Internazionale, a izvještavao je i za Radio Vatikan na hrvatskom. Za talijanski list Il Manifesto pisao je od 1989. do 1990.. Od 1991. pisao je za dnevnik Roma iz Napulja, zatim za tjednik Internazionale. U Rimu je 1992. pokrenuo časopis na talijanskom jeziku Le Religioni nei Balcani, a od 2013. pokrenuo je dvojezični hrvatsko-talijanski časopis MM Minoranze-Manjine.