Snijeg i poledica

Oprez u prometu: Zimska oprema čuva glavu, ali i novčanik. Znate li kolike su kazne?

Vladimir Mrvoš

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilomRIJEKA – Prvi ovogodišnji snijeg nije trebao iznenaditi vozače jer je već od 15. studenoga obvezna zimska oprema za sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnik na dionicama A6 Čvorište Bosiljevo 2 (A1) – Delnice – Rijeka (čvorište Orehovica, A7) i D3 Karlovac – Rijeka (D8) – tzv. stara cesta prema Karlovcu.


Zimski uvjeti na cesti su takvi uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen je promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključnim vozilom. Vozači motornih vozila dužni su, prije uključivanja u promet, očistiti zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg, led ili vodu na vozilu.


Upravljanje vozilima pod takvim uvjetima je otežano pa se vozačima preporuča dodatni oprez kod upravljanja vozilom jer se tada povećava i opasnost od prometnih nesreća.
Novčanom kaznom u iznosu od 5.000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500 do 5.000 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi, ali i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno navedenim odredbama.


Zimska oprema


Propisano je da se zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju zimski pneumatici (M+S) na svim kotačima ili ljetni pneumatici s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Pod zimskom opremom motornih vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se lanci ili zimski pneumatici (M+S) postavljeni na pogonske kotače, a prethodno navedena vozila, koja ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske pneumatike (M+S) na pogonskim kotačima.


Foto galerija: Snijeg na Kvarneru Foto: Sergej Drechsler


Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po obliku šara gazne površine, nosivosti, brzinskoj karakteristici, vrsti (zimske/ljetne) konstrukciji (radijalne/dijagonalne i sl.) te marki/tipu. Zimski pneumatici označeni su oznakama: M+S, M.S. ili M&S. Policija savjetuje vozače da vode računa da se lanci za snijeg proizvode prema veličinama pneumatika, a prije polaska na put barem jednom probajte postavljanja lanaca za snijeg na vozilo.


Pri vožnji u kolonama povećajte razmak između vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put, a treba izbjegavati nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te pretjecanja. Temperature ispod nula stupnjeva na određenim mjestima, kao što su usjeci, mostovi, vijadukti, nadvožnjaci izazivaju “ledene zasjede”, zbog toga na tim mjestima treba biti posebno oprezan.