Sabor

Oporbene zastupnice: Pobačaj treba biti dostupan u svim bolnicama

Hina

NL arhiva

NL arhiva

Sabina Glasovac ustvrdila je da Zakon hrvatske žene tretira "kao drugotne"Saborske zastupnice Klubova SDP-a, Socijaldemokrata,Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte najavile su u četvrtak da će, do ljetne stanke, ponovno u saborsku proceduru uputiti prijedlog da u svim bolnicama bude dostupan pobačaj.


“Slučaj Mirele Čavajda, kojoj je u 26. tjednu trudnoće ustanovljeno da dijete ima maligni tumor na malom mozgu i da može umrijeti, a ako ne umre, živjet će kao biljka sve nas je potresao, a, nažalost, samo je posljedica problema s kojim se Hrvatska suočava dugi niz godina”, kazala je Sabina Glasovac (SDP) na zajedničkoj konferenciji za novinare oporbenih zastupnica.


Glasovac (SDP): Zakon tretira žene “kao drugotne”


Ustvrdila je da Zakon hrvatske žene tretira “kao drugotne” te podsjetila kako je Ustavni sud još 2017. vrlo jasno rekao da se važeći zakon iz 1978. mora osuvremeniti i učiniti ga provedivim. Vlada, kaže, po tom pitanju, nije učinila ništa i to “zbog straha od gubitka dijela svog biračkog tijela, a žrtvujući na taj način zdravlje i živote žena”.
Kazala je i da opozicija to nije promatrala ‘sa strane’ nego je reagirala i 2020. podnijela svoj prijedlog Zakona, no, Vlada se na taj prijedlog nije ni očitovala.


Najavila je da će stoga oporba svoj prijedlog ponovno uputiti u proceduru i prikupiti potpise zastupnika da ga se što prije ‘progura’ na dnevni red Sabora i to prije ljetne stanke.


„Njime ćemo tražiti da se u svakoj zdravstvenoj ustanovi osigura, bez obzira na priziv savjesti, dovoljan broj liječnika koji ženama mogu pružiti ovu medicinsku uslugu te da medicinski prekid trudnoće, bez da ulazimo u razloge, bude osiguran i zakonski provediv”, najavila je Glasovac.


Katica Glamuzina (Socijaldemokrati) istaknula je da “Vlada ovu temu i nalog Ustavnog suda izbjegava kao vrag tamjan”, i to na štetu sve većeg broja žena, što je nemilosrdno, okrutno, strašno i licemjerno.


Tražimo da ministar Beroš dođe u Sabor i objasni zašto već tri godine kasne sa zakonom, zašto priziv savjesti nije reguliran nijednim aktom i zašto pacijentice upućujemo u Sloveniju da za tisuće eura obave zahvat na koji imaju besplatno pravo u svojoj državi, apelirala je Glamuzina.


Raukar Gamulin (ZLB): Sustav je trudnicu s nepojmljivom tragedijom – ostavio samu


Urša Raukar Gamulin (Zeleno- lijevi blok) ocijenila je da nije bila dovoljna nepojmljiva tragedija trudnice, nego ju je i sustav ostavio potpuno samu.


“To što se dogodilo toj trudnici je tragedija sustava i pokazuje da ‘zdravstvenog’ i ‘sustava’ za zaštitu žena nema. Sustav je dužan svakoj ženi osigurati pobačaj, bez obzira na priziv savjesti, jer ovo što se dogodilo je krajnje nehumano i neobazrivo prema toj ženi. Ni ne znamo koliko je žena upućeno u Sloveniju da riješe svoj problem, ali, kao što kaže ona, ja sam državljanka Hrvatske i želim u Hrvatskoj riješiti svoj problem, poručila je Raukar Gamulin.


Dalija Orešković (Centar) simboličnim smatra da jedna istraumatizirana žena, koja prolazi nezamislivu bol i tugu, po pomoć odlazi u drugu državu.


„Ne odlazi ona u Sloveniju da tamo ostvari pravo na pobačaj, ona odlazi u drugu državu po državu, jer su u njenoj građani, a posebno sve ranjive skupine, među njima vrlo često i žene, ponižene. Ovo je pitanje ima li ovdje za građane države, pravde i prava ili će to tražiti u drugim državama”, istaknula je Orešković.


Katarina Peović (Radnička fronta) upozorila je da je izboreno pravo, podrška znanstvene zajednice, podrška zakonodavstva ženama da osiguraju svoje zdravlje i imaju pravo raspolagati svojim tijelom “povijesno kratko trajala”.


Svim ćemo se sredstvima boriti da tu temu dignemo na višu razinu, da je stavimo u javni prostor, jer nas samo borba muškaraca i žena po ovom pitanju može opet vratiti u onu situaciju izborenih ženskih prava, najavila je.