Reakcije

Oporba pozdravlja presudu HDZ-u, ali upozorava na sporost pravosuđa

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Marijana Puljak iz stranke Pametno građanima je poručila da izađu na izbore, jer nisu svi političari isti. Birajte one koji neće završiti u zatvoru, one bez koruptivne prošlosti i koji zaista žele zaokrenuti Hrvatsku u pravom smjeru, poručila jeOporbene stranke pozdravile su u petak nepravomoćnu presudu protiv Ive Sanadera i HDZ-a u slučaju Fimi medija, ističući da je neučinkovito i sporo pravosuđe najveći problem u državi zbog čega građani nemaju povjerenja u institucije i iseljavaju iz Hrvatske.


SDP-ova Sabina Glasovac rekla je novinarima kako presuda pokazuje ono na što upozoravaju cijelo vrijeme – da je HDZ ishodište korupcije u cijeloj Hrvatskoj.


“Očekujemo da se premijer Andrej Plenković ispriča zbog pustošenja proračunskog novca hrvatskih građana, njihovog osiromašivanja i urušavanja temelja pravne države. Također očekujemo da iz svoje Vlade uklone sve ministre koji su u prošlom i ovom mandatu pokazali da se u HDZ ništa nije promijenilo osim predsjednika”, poručila je Glasovac.
Ružna i tamna mrlja kojom je HDZ obilježio Hrvatsku


Citirala je pokojnu sutkinju Ivanu Čalić, koja je donijela osuđujuću presudu u prvom postupku, da je Sanader svojim postupanjem urušio povjerenje građana u institucije vlasti stvarajući sliku politike kao unosnog zanimanja u kojem je korupcija više pravilo nego izuzetak.


To je razlog zašto mladi napuštaju Hrvatsku i zašto smo po vladavini prava među najgorima u Europi, ustvrdila je Glasovac dodavši kako Plenković ne pridonosi rješavanju problema nego ga samo prolongira, iskrivljuje istinu i bježi od suočavanja sa činjenicama.


“Ne znam koja je stranka koja je toliko dugo obnašala vlast bila na sudu proglašena krivom da je radila protiv, a ne u interesu svojih građana. To je presedan, ružna i tamna mrlja u hrvatskoj povijesti, kojom je HDZ obilježio cijelu Hrvatsku”, rekla je Glasovac.


Dalija Orešković iz Stranke s imenom i prezimenom smatra da je deset godina kaznenog postupka ogledalo stanja u pravosuđu, koje je kreirao HDZ.


Ne vidim da je ova vlast ili bilo koja prethodna preispitivala iz kojih razloga je naše pravosuđe sporo i neučinkovito, niti vidim bilo kakvu političku volju da se takvo stanje u neko skorije vrijeme promijeni, istaknula je.


“Odvjetnik Ive Sanadera Čedo Prodanović u završnoj riječi je rekao da je to suđenje repriza već viđenog procesa, a ja bih rekla da se repriza događa u Banskim dvorima jer na isti način na koji je Sanader upravljao Hrvatskom u svoje vrijeme, Andrej Plenković upravlja u svoje”, kazala je.


Orešković je ocijenila da politički sustav funkcionira tako da predsjednik dominantne političke stranke ima koncentraciju autoriteta i političke moći koju njegova parlamentarna većina bespogovorno sluša, a Sabor ne radi svoju ustavnu zadaću – kontrolu vlasti.


I Tomislav Tomašević iz Zeleno-lijevog bloka ocjenjuje da je jedan od najvećih problema u Hrvatskoj pravosuđe, posebice trajanje uskočkih predmeta i procesa vezanih uz korupciju i organizirani kriminal.


I Bandić je bio uhapšen, pa je izabran za gradonačelnika


Bez obzira na današnju presudu, koja je bila očekivana, gorak okus u ustima ostavlja činjenica da je taj proces ušao u drugo desetljeće, ustvrdio je Tomašević upozorivši da je slično i s Milanom Bandićem, čiji proces za Agram i dalje traje.


Različitim pravnim trikovima procesi se odugovlače tako da na kraju više nemaju smisla ili čak odu u zastaru, kazao je poručivši da će pozdraviti bilo kakvo ubrzavanje procesa, posebice za korupciju i organizirani kriminal.


GLAS-ova Anka Mrak Taritaš kaže kako nije dobro da su krivici za korupciju “pod svjetlima pozornice” kada ih se hapsi i kada su dva, tri mjeseca u zatvoru, a onda proces traje godinama. Tako je i Bandić prije šest godina bio uhapšen, a onda je ponovno izabran za gradonačelnika, upozorila je.


Za IDS-ova Marina Lerotića presuda je očekivana, ali sve skupa traje predugo. Nepovjerenje u pravosuđe jedan je od glavnih uzroka zašto mladi iseljavaju, pa su nužne kvalitetne reforme u pravosuđu, kako bi se ljudima vratilo povjerenje u institucije.


Marijana Puljak iz stranke Pametno građanima je poručila da izađu na izbore, jer nisu svi političari isti. Birajte one koji neće završiti u zatvoru, one bez koruptivne prošlosti i koji zaista žele zaokrenuti Hrvatsku u pravom smjeru, poručila je.