Pokušaj rušenja

Oporba pokušava smijeniti ministra gospodarstva: Idući tjedan zahtjev za opoziv Ćorića

Dražen Ciglenečki

foto: Darko JELINEK

foto: Darko JELINEK

Pokušaj rušenja Tomislava Ćorića ideja je zastupnika stranke Fokus Darija Zurovca, on je i napisao nacrt inicijative, Klub SDP-a joj je dao konačan oblik, a potpise će osigurati sve oporbene strankeTomislav Ćorić bit će prvi ministar u Vladi Andreja Plenkovića o čijem će se opozivu glasovati u novom sazivu Sabora. Parlamentarna oporba napisala je zahtjev da se izglasa nepovjerenje ministru gospodarstva i održivog razvoja i u proceduru će ga uputiti sredinom idućeg tjedna.


Razmišljali su o tome da to učine tijekom stanke u radu Sabora, ali će, možda i zbog činjenice da se Ćorić trenutačno nalazi u samoizolaciji, pričekati početak četvrte sjednice.


Negodovanje branitelja


Pokušaj Ćorićevog rušenja ideja je zastupnika stranke Fokus Darija Zurovca, on je i napisao nacrt inicijative za opoziv, Klub SDP-a joj je dao konačan oblik, a potpise kojih je potrebno najmanje 31, osigurat će sve oporbene stranke u Saboru. Stoga je ovo zajednički opozicijski projekt. Ćorića smatraju krivim za više stvari, a prva točka prijedloga da mu se izglasa nepovjerenje odnosi se na vjetroelektranu Krš-Pađene, koja je i predmet interpelacije što ju je već uložio Domovinski pokret.
Kao ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić je, ističe se u oporbenom zahtjevu, investitora, tvrtku C.E.M.P., oslobodio obveze izrade procjene utjecaja na ekološku mrežu, unatoč opaskama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) i Uprave za zaštitu prirode.


Uprava za zaštitu prirode je Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, prije nego što ga je Ćorić preuzeo, dostavila mišljenje da je za vjetroelektranu Krš-Pađene »potrebno provesti postupak procjene utjecaja zahvata na okoliš i cjelovitost ekološke mreže te kako je obvezno provesti glavnu ocjenu prihvatljivosti na ekološku mrežu«.


Ćorić je, tvrdi se, ignorirajući to mišljenje omogućio da C.E.M.P. do kraja 2017. godine ispuni smanjene uvjete i zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije, »što je rezultiralo da za megavat struje dobiva 94 eura umjesto dotadašnja 43 eura, odnosno da otkupljivači plaćaju 118 posto skuplju električnu energiju u sljedećih 14 godina, što ukupno iznosi 1,9 milijardi eura«.


Za oporbu je ovo posebno značajno i zato što je »veći broj dužnosnika predvođenih Josipom Rimac, donedavnom državnom tajnicom u Ministarstvu uprave, pod istragom zbog sumnje da su primali mito kako bi projekt vjetroelektrane Krš-Pađene, u vlasništvu tvrtke C.E.M.P., prošao kroz administrativne zapreke i da bi došao do subvencionirane cijene električne energije koja je jamčila astronomske zarade«.


Nadalje, Ćoriću se zamjera što je u srpnju 2019. za ravnateljicu Nacionalnog parka Krka imenovao Nellu Slavica, iako je Upravni sud u Splitu prethodno poništio prvu ministrovu odluku o njezinom imenovanju. Taj je sud, naime, prihvatio žalbu Ljiljane Zmijanović, koja se također prijavila na natječaj za ravnateljicu.


Ovaj je slučaj naročito izazvao negodovanje pojedinih braniteljskih udruga jer Ljiljani Zmijanović, koja je imala sve stručne kvalifikacije, nije u natječaju pomoglo ni njezino sudjelovanje u Domovinskom ratu.


Još i Janaf​


Opozicija se poziva i na postupak koji je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa 1. listopada otvorilo protiv Ćorića, a zbog utvrđivanje prirode njegove povezanosti s predsjednikom uprave Janafa Draganom Kovačevićem.


Razlog je činjenica da je Ćorić, prema vlastitom priznanju, »više puta posjećivao prostor u vlasništvu Kovačevićeve privatne tvrtke, iako je kao ministar u veljači ove godine sudjelovao u odlučivanju o izboru Kovačevića za novi mandat predsjednika uprave Janafa«.


U zahtjevu za Ćorićev opoziv citira se predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković, koja je izjavila da je »pitanje možete li biti nepristrani u vezi osobe koju ćete predložiti za imenovanje, a ta ista osoba vas poziva da se kod nje u privatnom prostoru družite, pijete, jedete«.


– Slijedom navedenog postoji sumnja da je ministar Ćorić povrijedio načelo nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića, naglašava se u prijedlogu opozicije.
Tomislav Ćorić je, podsjećaju, prisegnuo da će ministarsku dužnost obnašati savjesno i časno, poštujući Ustav i zakone, ali »razvidno je da nije postupao sukladno danoj prisezi, čime je uvelike narušena njegova vjerodostojnost kao ministra i istovremeno vjerodostojnost Vlade Republike Hrvatske«.


Zato parlamentarna oporba traži da saborski zastupnici iskažu nepovjerenje ministru gospodarstva i održivog razvoja. Vlada će za formaliziranje svog stava o tome imati osam dana, nakon što ova inicijativa bude po automatizmu uvrštena u dnevni red Sabora.


Važan Plenkovićev čovjek


Premijeru Plenkoviću je Ćorić važan čovjek, u četiri godine je promijenio već tri resora i, naravno, neće udovoljiti opoziciji, ali raspravu u Saboru ne može izbjeći i ona će se sigurno održati najkasnije 30 dana od podnošenja zahtjeva za opoziv.


Na predsjedniku Vlade je odluka kada će to biti. Plenković se dosad u ovakvim situacijama različito ponašao, nekad je procijenio da mu je najbolje što je prije moguće odraditi raspravu i glasovanje o nepovjerenju ministru ili cijeloj Vladi, a bilo je slučajeva kada je to bilo na kraju propisanog roka.