Saborska rasprava

Oporba ne odustaje: “Šveb je u sukobu interesa. Neka se barem povuku tužbu protiv novinara”

Hina

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Sabor će o Švebovu imenovanju raspravljati danas, a glasovati sutraSaborska oporba u utorak je, uoči rasprave o imenovanju Roberta Šveba glavnim ravnateljem HRT-a, ponovila da je procedura njegova imenovanja kontaminirana od početka, a on u eklatantnom sukobu interesa.


Bivši glavni ravnatelj Kazimir Bačić, pušten je iz pritvora i  kruži okolo, ne mora se sekirati, jer očito dobiva dostojnog nasljednika, izjavio je Nino Raspudić (Most), navodeći da je proces Švebova imenovanja kontaminiran od početka do kraja.


Svjesna da oporba u konačnici neće moći utjecati na Švebovo imeovanje, Katarina Peović (RF) konstatira kako imamo situaciju „hakiranja javnog od stane privatnog“.
Šveb je u eklatantnom sukobu interesa, suvlasnik je u firmi kojoj je izravni interes konkurentnost HRT-u, a čuje se i da je moguće da, preko druge firme, HRT-u prodaje softver za predvoditelje, kazala je.


Zašto premijer toliko inzistira na imenovanju Šveba,  hoće li njegovo imenovanje rezultirati vraćanjem usluge Plenkoviću, pita se Marijana Puljak (Centar).


Imate većinu i odlučit ćete što ćete odlučiti, poručuje vladajućima Peđa Grbin (SDP) i predlaže da se zajednički uputi jasna poruka da se cenzura na HRT-u ne smije događati, da se novac mora trošiti transparentno, a sve tužbe protiv novinara hitno povući.


Sabor će o Švebovu imenovanju raspravljati danas, a glasovati sutra.