Zlouporaba bezreceptnih lijekova

Opasno ljubičasto piće: Mladi od sirupa protiv kašlja rade rekreativne droge

Ljerka Bratonja Martinović

Ilustracija

Ilustracija

Paracetamol, jedan od najsigurnijih lijekova, nažalost se sve više zlorabi među mladima koji se na društvenim mrežama natječu tko će podnijeti više predozirane količine paracetamolaFarmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora protive se Pravilniku o uvjetima za promet lijekovima na malo putem Interneta, koji je prošao javnu raspravu i očekuje se njegovo donošenje. Mogućnost kupnje bezreceptnih lijekova putem interneta, makar to radile certificirane ljekarne, predstavlja opasnost za građane, među ostalim i zbog ovakve prakse zlouporabe lijekova, smatraju farmaceuti i odlučno se protive praksi dostave lijekova na kućnu adresu. Francuska Nacionalna agencija za sigurnu primjenu lijekova i medicinskih proizvoda (ANSM) upozorila je farmaceute i druge zdravstvene djelatnike na ponovnu učestalu pojavu takvih pripravaka, koje su kao rekreativnu drogu kreirala djeca starija od 12 godina i adolescenti, a sastoje se od kodeina i prometazina, bilo u obliku sirupa, komprimiranih oblika ili drugih peroralnih otopina. Kodein je opijat indiciran za djecu iznad 12 godina i odrasle za liječenje kašlja ili boli, a prometazin antihistaminik koji se primjenjuje za liječenje alergijskih reakcija i kod povremene nesanice.


Povodom tog upozorenja, Hrvatsko farmaceutsko društvo (HFD) pozvalo je Ministarstvo zdravlja, javnost i stručnjake da se suprotstave liberalizaciji prodaje bezreceptnih lijekova i dostave takvih lijekova na kućnu adresu, jer to smatraju rizičnim za zlouporabu lijekova kao rekreativne droge. 


Ne radi se o novom fenomenu. ANSM još 2013. skrenula pozornost na zlouporabu lijekova među mladima, koji su u kućnoj radinosti počeli od bezreceptnih lijekova spravljati opasne koktele koji izazivaju ovisnost. Od tada se  uporaba ove droge širi među mladima, a prema izvješću Komisije za sedative i psihotropne lijekove iz rujna 2015. godine, pojedine reperske grupe i sportaši promicali su ovaj pripravak, navode u Hrvatskom farmaceutskom društvu. Iz francuske su agencije apelirali na ljekarnike da prijave sve sumnjive zahtjeve, ali i slučajeve ovisnosti ili zlouporabe ovih lijekova koji bi mogli dovesti do hospitalizacije. Opisani simptomi uključuju pospanost, nemir, zbunjenost ili delirij i generalizirane napadaje. Stručnjaci stoga pozivaju na najveći oprez kod bilo kakve primjene lijekova koji sadrže derivat opijata ili antihistaminik koja pobuđuje sumnju, naročito kod mlađe populacije i adolescenata.


– Kodein je kod nas prisutan u nekim bezreceptnim lijekovima za liječenje boli, dekstrometorfan je prisutan u nekim lijekovima za kašalj, gripu ili prehladu. Paracetamol, jedan od najsigurnijih lijekova, nažalost se sve više zlorabi među mladima koji se na društvenim mrežama u videosnimkama natječu tko će podnijeti više predozirane količine paracetamola. Zato ponavljamo: lijek nije roba – poručuju farmaceuti i pozivaju roditelje i odgojitelje da djecu i mlade informiraju o rizicima »kemijanja« s lijekovima.