Zabok

Opasna neodgovornost: Moraju dekontaminirati bolnicu jer je kći pacijentice negirala kontakt sa zaraženom osobom

P. N.

snimio Arif Sitnica / Zadarski list

snimio Arif Sitnica / Zadarski list

Iz bolnice ističu da pacijentica živi s kćeri, koja je u razgovoru s liječnicima negirala mogući kontakt bolesnice i svoj osobni kontakt s osobama pozitivnim ili sumnjivim na novi koronavirus te je izjavila kako ni majka ni ona nisu putovale izvan države.ZABOK – U Jedinici intenzivnog liječenja Opće bolnice u Zaboku popodne se obavlja se epidemiološki nadzor i dekontaminacija zbog pacijentice koja je primljena u subotu, kad je njezina kći negirala kontakt sa sumnjivom osobom, no naknadno uzeti bris je potvrdio da je zaražena koronavirusom.


Kako su priopćili iz bolnice, u Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana u subotu, 21. ožujka ujutro tim Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije dovezao je pacijenticu, rođenu 1957. godine, zbog otežanog disanja, u stanju dezorijentiranosti, nepokretnosti i otežane kontaktibilnosti, navodi se u priopćenju.


Iz bolnice ističu da pacijentica živi s kćeri, koja je u razgovoru s liječnicima negirala mogući kontakt bolesnice i svoj osobni kontakt s osobama pozitivnim ili sumnjivim na novi koronavirus te je izjavila kako ni majka ni ona nisu putovale izvan države.
U sklopu mjera opreza iz Opće bolnice Zabok kontaktirali su s epidemiologom, koji je utvrdio da bolesnici nije određena mjera samoizolacije. Pacijentica je zato zbog teškog općeg stanja, sumnje na upalu pluća i sepsu primljena u Jedinicu intenzivnog liječenja zabočke Opće bolnice u 10,30 sati, stoji u priopćenju.


Kako je pacijentica tijekom boravka u Općoj bolnici u Zaboku imala simptome sumnjive na bolest COVID-19, uzet je bris koji je poslan na analizu. Naknadno je obitelj izjavila da je član obitelji nedavno boravio u rizičnoj zemlji Europske unije, navodi se u priopćenju.


Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana dobila je u ponedjeljak, 23. ožujka pozitivan nalaz pacijentice na koronavirus te je odmah pokrenula postupak njezina preseljenja na intenzivnu njegu Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu.


U Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana u tijeku je epidemiološki nadzor i dekontaminacija Jedinice intenzivnog liječenja, nakon čega će se znati koliko osoblja treba biti u samoizolaciji, a pacijenti će se zbrinuti prema pravilima medicinske struke.


„Apeliramo na sve naše pacijente da se ponašaju odgovorno i da pri ulasku u bolnicu navedu i najmanju sumnju na kontakt s osobama koje su boravile u rizičnim područjima“, ističe se u priopćenju Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana koje je potpisao ravnatelj Tihomir Vančina.