Rasprava od kuće

Omogućit će se i rasprava putem videolinka: I izolirani saborski zastupnici mogli bi replicirati Plenkoviću

Dražen Ciglenečki

Zastupnici u samoizolaciji bi uskoro mogli osim glasovanja i raspravljati o točkama dnevnog reda / Foto D. JELINEK

Zastupnici u samoizolaciji bi uskoro mogli osim glasovanja i raspravljati o točkama dnevnog reda / Foto D. JELINEK

Uvjet za to je da se postigne konačan dogovor između parlamentarne većine i opozicije o izmjeni pojedinih pravila prema kojima sada, zbog epidemije, funkcionira Sabor. Ali, budući da je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić autor prijedloga, prilično je vjerojatno da će tako i bitiZAGREB Saborski zastupnici uskoro bi u raspravama mogli sudjelovati i iz vlastite kuće ili stana, a uvjet je za to da su pozitivni na COVID-19 ili da im je određena mjera samoizolacije. I da se postigne konačan dogovor između parlamentarne većine i opozicije o izmjeni pojedinih pravila prema kojima sada, zbog epidemije, funkcionira Sabor. Ali, budući da je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić autor prijedloga da se zastupnicima koji su došli u kontakt s koronavirusom, osim glasovanja, omogući da putem videolinka i raspravljaju o točkama dnevnog reda, prilično je vjerojatno da će tako i biti. Naročito stoga što se oporba slaže s tim.


Sporna ograničenja


Bačić je o ovoj svojoj ideji govorio na prošlotjednom sastanku predstavnika vladajuće koalicije i opozicije, sazvanom kako bi se pokušali usuglasiti o još jednim izmjenama saborskog Poslovnika, uvjetovanim aktualnom epidemijom. U Poslovnik je krajem travnja, uz podršku pretežnog dijela tadašnje oporbe, ugrađen članak kojim se uredio rad hrvatskog parlamenta u okolnostima proglašene zaraze. No, u novom sazivu Sabora čitava opozicija ima primjedbe na taj članak 293.a, pa su od Ustavnog suda zatražili ocjenu ustavnosti poslovničke odredbe za koju smatraju da vodi »prekomjernoj i neustavnoj koncentraciji moći u rukama parlamentarne većine« i da je stoga »opasnost za temeljne vrijednosti parlamentarne demokracije«.Konkretno, smeta im ograničavanje broja zastupnika svakoga kluba koji mogu istovremeno biti u sabornici, limitiranje replika, naročito članovima Vlade i, primjerice, skraćeno vrijeme za uvodno i završno izlaganje. Ovim su pravilima pogođeni naročito manji zastupnički klubovi, dok se SDP svrstao uz njih više iz solidarnosti. Saborski Odbor za Ustav je u očitovanju Ustavnom sudu, glasovima članova HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, odbacio tvrdnje političkih protivnika da je promijenjeni Poslovnik protuustavan, ističući da je samo prilagođen epidemiološkim mjerama. HDZ je, međutim, ipak spreman prihvatiti barem dio oporbenih zamjerki, najavio je to još i predsjednik Sabora Gordan Jandroković prije nego se i on zarazio, pa je u tom kontekstu i održan spomenuti sastanak. Na njemu je SDP predložio da se zastupnici, osim u sabornici, za raspravu mogu javljati i u maloj vijećnici, a Klub zastupnika zeleno-lijeve koalicije da im se to dopusti ako sjede na galeriji sabornice. Čini se da HDZ nije nesklon tome da nešto od toga usvoji, nakon čega bi se moralo pronaći tehnološko rješenje kojim bi se to provelo. Ali, nekako je zanimljivije to što je Bačić otvorio mogućnost uključivanja u saborske rasprave i zastupnicima koji se nalaze u izolaciji.
Na ovaj je problem već upozorio Hrvoje Zekanović iz Hrvatskih suverenista, prvi zastupnik koji je na testu bio pozitivan na COVID-19. On se bunio jer aplikacija, pomoću koje je glasovao iz svog doma, ima i opciju govora, ali mu je uskraćeno pravo da se javlja za riječ. Zato je s ekrana, u trenutku izjašnjavanja, nastojao natpisima poslati određene poruke.


Bit će korekcija


U HDZ-u su posljednjih dana ipak zaključili da nije previše logično da zastupnici glasuju o točkama dnevnog reda o kojima prethodno nisu smjeli ništa reći i otuda Bačićeva inicijativa da se to uskladi. Kad bi se to učinilo, zaraženi bi zastupnik mogao iz svog dnevnog boravka i postavljati pitanja premijeru Andreju Plenkoviću ili replicirati njemu i kolegama iz saborskih klupa.


– Sigurno je da Poslovnik nije neustavan. Replika nije ustavno pravo zastupnika. Nekad su zastupnici na raspolaganju imali i institut ispravka netočnog navoda, on je ukinut, ali nije zato Poslovnik postao protuustavan. Jednako kao što to nije ni zbog ograničavanja broja zastupničkih pitanja na 40. No, mi smo za dogovor s oporbom o djelovanju zastupnika u razdoblju epidemije, koja se mora reflektirati na funkcioniranje Sabora. Odbor za Ustav razmotrit će njihove prijedloge, kao i ideju kolege Bačića, i ako se dogovorimo, naravno uz konzultacije s epidemiolozima, onda bi zahtjev za ocjenu ustavnosti bio bespredmetan, rekao nam je predsjednik Odbora za Ustav Dražen Bošnjaković (HDZ). Dakle, izvjesne su neke korekcije u članku 293.a Poslovnika. Dok se to ne dogodi, opozicija neće povlačiti svoj zahtjev Ustavnom sudu.


Bošnjaković, inače, ima i rezerve prema digitalizaciji Sabora.


– Živimo u svijetu modernih tehnologija i moramo to uvažavati, ali negdje treba biti granica. Sabor se ne može pretvoriti u nekakvu neformalnu instituciju u koju će zastupnici tek povremeno navraćati, a glasovat će u vožnji iz automobila, upozorava Bošnjaković.