Zagreb

Okrugli stol: Izmjena europske regulative ne ugrožava prošek

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićUredba EU-a o oznakama izvornosti, o kojoj će se u Europskom parlamentu glasati idućeg tjedna, neće narušiti položaj hrvatskog vina prošek  u sporu s talijanskim proizvođačima pjenušavog prosecca koje u zahtjevu za zabranu naziva prošek snažno podupire talijanska politika, ocijenili su u petak sudionici okruglog stola u Zagrebu .


“Najsporniji i za nas najvažniji je članak 30, koji definira pod kojim se uvjetima homonimne oznake zemljopisnog porijekla mogu zaštiti pod uvjetom da postoji jasna razlika u konzumaciji i dugotrajnoj upotrebi proizvoda te da potrošači ni na koji način nisu dovedeni u zabludu oko pravog identiteta proizvoda”, rekao je hrvatski zastupnik u europskom parlamentu iz redova socijalista Tonino Picula.


Picula, koji je organizirao okrugli stol, a u više saziva EP-a aktivno zagovara zahtjev hrvatskih vinara da EU prihvati uporabu naziva prošek, napomenuo je da talijanski prijedlog da se zabrani zaštita svih proizvoda koji i najmanje “sugeriraju drugi proizvod”, nije prihvaćen.
Eurozastupnik je na događaju posvećenom Uredbi o oznakama zemljopisnog podrijetla Europske unije za vino, jaka alkoholna pića i poljoprivredne proizvode okupio predstavnike proizvođača, vinske stručnjake i novinare.


U dugogodišnjem sporu Italije i Hrvatske oko naziva hrvatskog slatkog, desertnog vina koji traje još od procesa pristupanja Hrvatske EU-u, talijanska politika i proizvođači prosecca oštro su se protivili uporabi naziva prošek tvrdeći u nekim slučajevima i da je prošek o “jeftina kopija” kvalitetnijeg i marketinški puno uspješnijeg prosecca iako je riječ dva potpuna različita vina,.


Prošek je slatko, desertno vino dok je prosecco pjenušavo, suho vino, a ured eurozastupnika je istaknuo i da se proizvode različitim metodama, u različitim regijama.


Leo Gracin, predstavnik udruženja Vino Dalmacija, kazao je da “nemamo alternative nego da zaštitimo” prošek te da misli da Uredba ide “nama u prilog”.


“Ali po meni da jedan Golijat kao što je prosecco tj. više udruga, koje proizvode zaštićeni proizvod prosecco, koji već radi ogroman promet, u prošeku vide neku prijetnju je čudno”, naglasio je Gracin.


Uredba, s više od 3592 proizvoda registriranih pod oznakama zemljopisnog porijekla i tradicionalnih specijaliteta, ima dalekosežan utjecaj na poljoprivredno-prehrambeni sektor unutar EU-a, stoji u priopćenju eurozastupnika.


Hrvatska sa svojim 71 zaštićenim proizvodom također dobiva nove alate za promociju i zaštitu svojih autohtonih proizvoda, dodaje se u priopćenju.


Ana Marušić Lisac, direktorica certifikacijskog tijela Biocertificon i sudionica okruglog stola, kazala je da ju osobito veseli da regulativa nije donijela restrikciju, “odnosno neku nemogućnost da bismo naše zaštite i dalje provodili”.


“Ova regulativa ne donosi ništa loše i uistinu možemo biti optimistični i naravno nadat se da će ostvariti onu svoju osnovnu zamisao: pojednostavljenje i olakšavanje posla proizvođačima koji su na koncu jedini koji proizvode novu vrijednost i na kojima na koncu čitavo gospodarstvo uvijek počiva”, poručila je Marušić Lisac.