Udarni turistički vikend

Ogromne su gužve u prometu. Na A1 kolona duga čak 17, prema Krčkom mostu četiri kilometra

Portal Novilist.hr

Foto Davor Puklavec / Ivo Čagalj / Miroslav Lelas PIXSELL

Foto Davor Puklavec / Ivo Čagalj / Miroslav Lelas PIXSELL

Na Krčkom mostu kolone u oba smjera duge su četiri kilometra, a između tunela Burlica i čvora Šmrika u smjeru Krka oko tri kilometraJoš jedan udarni turistički vikend, dapače, produženi, donio je opet velike gužve na svim cestama prema moru, ali i u trajektnim lukama i pristaništima.


HAK je u 13 sati izvijestio kako je na autocesti A1 kolona između čvorova Maslenica i Zadar u smjeru Zagreba duga 17 kilometara, između tunela Sveti Rok i čvora Maslenica u smjeru Dubrovnika oko 14 kilometara, a između čvorova Gornja Ploča i Sveti Rok u smjeru Dubrovnika kolona je oko 6 kilometara.


Pred naplatom Lučko i Demerje u smjeru Zagreba kolone su oko dva kilometra.
“Vozi se u kolonama uz zastoje na dionicama Lučko-Bosiljevo u oba smjera, Žuta Lokva-Otočac-Perušić i Gospić-Gornja Ploča u smjeru Dubrovnika, Šibenik-Benkovac u smjeru Zagreba”, javlja HAK.


Kolona pred naplatom Trakošćan u smjeru Slovenije je kilometar i pol, na Bajakovu u smjeru istoka 2 kilometra, a pred graničnim prijelazom Rupa u smjeru Slovenije kilometar.


Na Krčkom mostu kolone u oba smjera duge su četiri kilometra, a između tunela Burlica i čvora Šmrika u smjeru Krka oko tri kilometra.


Prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 7 km i dijelom se proteže na Istarski ipsilon; pred tunelu Učka u smjeru Rijeke kolona oko 4 km; pred čvorom Matulji u smjeru Rijeke kolona je oko 2 km.Kaos u Splitu


Dalmacija Danas piše kako su ogromne gužve u splitskoj Trajektnoj luci i na obližnjim prometnicama. Kilometarska kolona stvorila se sve do bolnice Firule, a kod trajekata ima kašnjenja.


“Gužve su, i ovaj produženi vikend ćemo imati preko 120 tisuća putnika, preko 23 tisuće vozila. Pritisak je dosta velik u splitskoj luci, a slično je i na pojedinim otočkim lukama”, otkrila je Jelena Ivulić iz Jadrolinije.


Gužve oko Makarske


Još jednu veliku ljetnu smjenu turista na Makarskom primorju gdje boravi više od 60 tisuća registriranih gostiju prate gužve u cestovnom i trajektnom prometu, doznaje je se od nadležnih službi. Na državnoj cesti D8 u oba smjera vozi se usporeno i u dužim kolonama nerijetko s kraćim zastojima, dok se gužve stvaraju i na prilaznim cestama turističkim mjestima. Od Baškog Polja do ulaza na autocestu kod Zagvozda promet je bez zastoja, uz manja čekanja na naplatnim postajama.


Trajekt na liniji Makarska Sumartin u svih šest današnjih plovidbi je popunjen, malo je slobodnih mjesta za polazak u 21 sat, a za sve sutrašnje plovidbe prema Beaču ima još poneko slobodno mjesto.


S Brača prema Makarskoj danas i sutra sve su plovidbe popunjene, a prva slobodna mjesta tek su za plovidbu u ponedjeljak u 20 sati.


Na liniji Drvenik – Sučuraj plove dva trajekta i čekanje na ukrcaj je do pola sata, a s Hvara prema kopnu na ukrcaj se čeka oko sat i pol.


Autobusi stižu u Makarsku sa zakašnjenjem, a pri dolasku i odlasku sva su mjesta popunjena.


Na Makarskom primorju, prema podacima turističkih ureda odmor provodi više od 60.000 domaćih i stranih gostiju, hoteli u gradu kao i na cijeloj rivijeri su popunjeni, kuće za odmor također, a rijetka su slobodna mjesta i u privatnom smještaju.


Makarsku je do konca srpnja posjetilo 159.000 gostiju koji su ostvarili 822.000 noćenja ili osam posto više nego 2019. dok je noćenja dva posto više nego li predpandemijske godine.