OPASNO VRIJEME

Oglasio se Nacionalni centar za obranu od poplava: Bujične poplave prijete Rijeci i okolici, Gorskom kotaru i Lici

Hina

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Tijekom petka na područjima Rijeke i okolice, Gorskog kotara i Like najavio je mogućnost bujičnih poplava, te bi na području Ogulina popodne moglo biti proglašeno pripremno stanje obrane od poplava.KARLOVAC – Nacionalni centar obrane od poplava je zbog prognoziranih obilnih oborina tijekom petka na područjima Rijeke i okolice, Gorskog kotara i Like najavio mogućnost bujičnih poplava, te da bi na području Ogulina popodne moglo biti proglašeno pripremno stanje obrane od poplava.


S obzirom na oborine koje su pale i koje se još očekuju, vodostaji na desnim pritokama Kupe su u porastu i to Donja i Gornja Dobra, Mrežnica i Korana.


“Vodostaji Gornje Dobre u Tukovićima bi mogli ući u pripremno stanje obrane od poplava danas u popodnevnim satima. S obzirom na razine podzemnih voda i ograničeni kapacitet Đulinog ponora, moguće je otežano otjecanje u podzemlje na području grada Ogulina”, stoji u priopćenju.
Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije je u petak, u suradnji s Hrvatskim vodama i lokalnom vlašću u slivu rijeke Kupe, donio više odluka o mogućoj intervenciji obrane od poplave.


S Karlovačkom županijom, gradovima Karlovac i Ogulin, te s nekoliko općina u kupskom slivu, pripremljene su operativne snage za prvi stupanj pripravnosti.


Pregledavaju se vodotoci, čiste otvori u sustavu obrane od poplave, propusti ispod cesta.


“Građani primjećuju da se nešto događa, a ja im poručujem da panike nema. Očekuje se porast vodostaja, ali ne i poplave i sve što radimo su redovni poslovi kada se očekuje veći vodni val”, poručio je zamjenik načelnika Stožera Goran Franković.


Štoviše, zamolio je Franković sve općine i gradove, gospodarstvenike i građane da svatko u svom segmentu pregleda i očisti kanale i propuste oborinske odvodnje.


Za sada se samo pregledavaju resursi, broj pripremljenih vreća s pijeskom, ispravnost strojeva za punjenje vreća i razne crpke, da bi sve bilo spremno za slučaj da se proglasi neki stupanj obrane od poplave.