Obilježavanje Maslenice

Milanović i zapovjednici na čelu s Hranjem zbog HOS-ovaca napustili Zadar: ‘Neka dođe pred mene i kaže mi da mu ovo smeta’

P. N.

Foto Dino Stanin / Miroslav Lelas PIXSELL

Foto Dino Stanin / Miroslav Lelas PIXSELL

Odmah za njim otišao je i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj, a ministar obrane Mario Banožić, koji je ostao, navodi da je Hranju zapovijed izdao sam predsjednik kao vrhovni zapovjednikPredsjednik Zoran Milanović danas je napustio program obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Maslenica ’93.“. Razlog je pojava osoba s oznakama “Za dom spremni” u protokolu događaja, u čemu je Milanović odbio sudjelovati.


Odmah za njim otišao je i načelnik Glavnog stožera Robert Hranj, a ministar obrane Mario Banožić, koji je ostao, navodi da je Hranju zapovijed izdao sam predsjednik kao vrhovni zapovjednik. U Zadru, inače, tvrde kako je braniteljskim udrugama išao skupni poziv, te kako HOS nije bio dio službenog protokola.


Glasnogovornik Ureda predsjednika Nikola Jelić rekao je Hini da je predsjednik Milanović došao u Zadar na obilježavanje 28. obljetnice VRO Maslenica 93. te da je “nakon što je opaženo kako se među sudionicima svečanosti nalaze i osobe koje nose ustaška obilježja i pozdrav, nazvao je i upozorio predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića kako je to neprihvatljivo”.
“Budući da je nakon toga utvrđeno kako i u službenom protokolu obilježavanja sudjeluju osobe koje na sebi imaju ustaška obilježja i pozdrav, predsjednik Republike otkazao je sudjelovanje u programu”, rekao je Jelić.


Isto tako, prema zapovjedi predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika, nakon prvog dijela svečanosti iz programa obilježavanja su se povukli načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i svi vojni zapovjednici, dodao je Jelić.


Ante Baraba Knez iz zadarskog HOS-a kaže, međutim, kako su oni službeno dio protokola obilježavanja akcije.


“Prilikom dolaska ovdje rečeno nam je da ljudi koji su u protokolu idu na polaganje vijenaca. Mi smo u protokolu kao sve udruge Domovinskog rata. Nije bilo nikakvog vrijeđanja gosodina predsjednika, nije bilo ni u planu. Postrojili smo se na početku, protokol je počeo. Ono što Milanović je napravio u Novskoj i sad je napravio. Nek’ dođe pred mene nek’ mi kaže da mu ovo smeta, ja ću mu reći razlog. Ja i moja braća smo pod ovim znakom krv prolili… “, rekao je Baraba Knez za N1 i ponovio da su dobili poziv da sudjeluju kao sve braniteljske udruge.


“Na naše iznenađenje, vidjeli smo da predsjednika nema, pa to je sramota. Službeno je bio jedan vijenac sa svim udrugama iz Domovinskog rata, mi smo samo donijeli svijeće”, dodao je i rekao da je HOS kao jedna od snaga Domovinskog rata bio u svakom protokolu od 1991. i bit će i dalje.