Vesna Burčul

Oglasila se ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb. Proziva društvo za licemjerje

Hina

Vesna Burčul

Vesna Burčul

»Centar za socijalnu skrb sa svim svojim stručnim radnicima ne može spasiti svako dijete, niti može sam, kao ustanova, pomoći svakom djetetu i svakom roditelju«, ističe ravnateljica u čiju su obranu danas stali i radnici zadarskog Centra za socijalnu skrb i Hrvatska udruga za medicinsko pravo.ZADAR  Ravnateljica zadarskog Centra za socijalnu skrb Vesna Burčul u ponedjeljak je ustvrdila da se tragičan događaj na Pagu nije moglo prevenirati, a u priopćenju je upozorila i na društveno licemjerje vezano uz socijalnu skrb o djeci čije su potrebe pokrivene samo formalno, dok je cijela mreža servisa podrške djetetu i roditelju slaba i neučinkovita.


Odgovorno tvrdim da Centar za socijalnu skrb nije mogao prevenirati ovu tragediju. Ovakav čin očajnog bezumlja nije moguće predvidjeti, navodi u priopćenju Burčul čiju je ostavku zbog tragičnog događaja na Pagu predložila resorna ministrica Nada Murganić.


Za djecu koju je otac na Pagu bacio s prvoga kata nadležan je upravo Centar za socijalnu skrb u Zadru, a ministrica je nakon utvrđenih teških propusta u radu centra predložila Upravnom vijeću da smijeni ravnateljicu Burčul.
Reagirajući na brojne upite novinara, Burčul kao odgovorna osoba tvrdi da nitko ne može predvidjeti takvo ponašanje pojedinca, odnosno pokušaj oca da ubije četvero male djece.


»Centar za socijalnu skrb sa svim svojim stručnim radnicima ne može spasiti svako dijete, niti može sam, kao ustanova, pomoći svakom djetetu i svakom roditelju«, ističe ravnateljica u čiju su obranu danas stali i radnici zadarskog Centra za socijalnu skrb i Hrvatska udruga za medicinsko pravo.


Ravnateljica pak poručuje da se krivce ne treba tražiti samo u Centru za socijalnu skrb, kojemu nedostaje podrška šire društvene mreže podrške djetetu i roditelju.


Upravo je na tom području, kaže, najveće količine društvenog licemjerja jer su sve djetetove potrebe pokrivene samo formalno.


Kao primjer iznosi situaciju na zadarskom području, gdje, kaže, nedostaje pedijatara i liječnika školske medicine, u školama i vrtićima stručnih timova, a na sudovima se godinama čeka na ishode prijava za zanemarivanje i zlostavljanje djece kao i na rješenja za oduzimanje prava na stanovanje s djetetom. U aktualnom slučaju osam mjeseci se čeka prvo sudsko ročište, navodi Burčul.


Treba osnažiti cijelu mrežu servisa i podrške djetetu i roditelju, čiji je Centar za socijalnu skrb samo dio, poručuje u priopćenju.


U zadarskom Centru za socijalnu skrb nakon ovog strašnog događaja kod radnika dominira osjećaj bespomoćnosti i straha, navodi ravnateljica Burčul o čijoj će smjeni sutra odlučivati Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb nakon što njegovi članovi prouče 11 stranica izvješća o provedenom nadzoru nad radom centra.