Poruka predsjednice

Oglasila se o ishodu izbora: ‘Narod pokazao da ne želi političare udaljene od njega, već one koji ga slušaju’

Hina

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Ne želimo više političare koji su udaljeni od vlastitog naroda, nego želimo one koji nas slušaju, želimo one koji nas razumiju, koji suosjećaju s nama i koji govore u naše ime«, rekla je Grabar-Kitarović za Hinu u CarcavelosuHrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja u ponedjeljak boravi u posjetu Portugalu, pozvala je hrvatske političare izabrane u nedjelju u Europski parlament da ondje brane hrvatske interese.


Rezultati europskih izbora su, smatra, pokazali kako narod više ne želi političare »udaljene od svog naroda nego one koji ga slušaju i suosjećaju s njime«.


»Mi danas cijeli dan putujemo pa nisam vidjela konačne rezultate. No, oni očito pokazuju ono što govorimo čitavo vrijeme, da se političari moraju promijeniti. Ovo je poruka svima. Ne želimo više političare koji su udaljeni od vlastitog naroda, nego želimo one koji nas slušaju, želimo one koji nas razumiju, koji suosjećaju s nama i koji govore u naše ime«, rekla je Grabar-Kitarović za Hinu u Carcavelosu, mjestu udaljenom 20 kilometara od Lisabona, nakon što je održala predavanje na tamošnjem ekonomskom fakultetu.
»Neprestano ponavljam gospodi u Europskom parlamentu, i Europskoj komisiji, i Europskom vijeću, niste došli razgovarati samo sa mnom, prošećite ulicama Zagreba ili bilo kojeg drugog hrvatskog grada, razgovarajte s ljudima, pitajte što ih muči. Što misle o Europskoj komisiji, kako ju doživljavaju, što osjećaju…«, dodala je Grabar-Kitarović.


Poručila je da hrvatski političari, ali i narod u cjelini, bude »samosvjesan, odgovoran i ambiciozan«.


»Mi stalno pazimo da se ne zamjerimo nekome. Meni su interesi hrvatske države i hrvatskog naroda na prvom mjestu i ako ti interesi vrijeđaju bilo koga, možemo o tome razgovarati, ali ja od njih neću odustati«, istaknula je.


To očekuje i od dvanaestero hrvatskih političara izabranih u nedjelju u Europski parlament.


»Očekujem upravo to – da se bore za hrvatske nacionalne i državne interese, ali očekujem i da svi razgovaramo i da vidimo i definiramo koji su to interesi. Sinergija njihovog djelovanja će tako biti puno snažnija nego ako svatko samostalno vodi raspravu o različitim temama«, napomenula je hrvatska predsjednica.


Grabar-Kitarović je u ponedjeljak ujutro doputovala u Lisabon gdje je posjetila Europsku agenciju za sigurnost mora (EMSA) u čijem sjedištu se sastala s njenom izvršnom direktoricom Majom Markovčić Kostelac. Na istom sastanku je bio i Alexis Goosdeel, izvršni direktor Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), druge europske agencije čije je sjedište također u Lisabonu.


Predsjednica je navečer gostovala na »Nova School of Business and Economics«, u sklopu Estoril konferencije posvećene globalnim izazovima. Ondje je branila ravnopravnost žena u svjetskoj politici, ali i na lokalnim razinama nakon čega je nagrađena pljeskom više stotina okupljenih osoba iz čitavog svijeta.


Ona smatra da manje države poput Hrvatske mogu imati značajnu ulogu u takvim pitanjima


»Među zemljama Ujedinjenih naroda samo su četiri žene izravno izabrane, ne računam okrunjene glave, odnosno monarhe. Predsjenica Litve odlazi. Kada bi netko sletio s Marsa ili neke druge planete rekao bi da žena ovdje ima samo 2 posto ili da nešto stvarno nije u redu s ovim svijetom. Mi sami sebe osakaćujemo u društvu neravnopravnošću žena«, napomenula je.


Grabar-Kitarović se srdačno pozdravila s portugalskim predsjednikom Marcelom Rebelom de Sousom, također govornikom na konferenciji. S njime se bila susrela u Lisabonu i u svibnju 2018. godine.


»Ovo nije bio tipični bilateralni posjet, jer ćemo predsjednik i ja imati radnu večeru gdje ćemo razgovarati, ovo je bio više neformalni susret. Ovo je bilo otvaranje konferencije u Estorilu koja se bavi pitanjima globalne sigurnosti«, rekla je.


»Jako mi je bitno što je ovdje bilo preko tisuću delegata iz raznih država koji su čuli taj moj govor, govorila sam u svojstvu predsjednice Republike Hrvatske i svojstvu predsjedavajuće Vijeća žena svjetskih lidera, ali i kao majka dvoje prekrasne djece, sina i kćeri, koje odgajam upravo u tom duhu ravnopravnosti«, zaključila je Grabar-Kitarović.