Prepirka oko pobačaja

Odvjetnica Mirele Čavajde: “Trudnica je danas pregledana u KBC-u Zagreb. Čini se da će biti sudskog epiloga”

P. N.

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

Foto Davor Puklavec/PIXSELL

"Trudnica je u utorak popodne bila na pregledu u KBC-u Zagreb. Čekamo nalaze i odluku drugostupanjske komisije”, rekla je odvjetnica Vanja JurićVanja Jurić, odvjetnica Mirele Čavajde, kazala je da je trudnica u utorak popodne bila na pregledu u KBC-u Zagreb, kako javlja televizija N1.


“Jutros je primila mail u kojem ju KBC Zagreb poziva na još jednu pretragu da napravi magnetnu rezonancu. Termin je bio danas u 15.15 sati, došla je, obavljeno je, čekamo nalaze i odluku drugostupanjske komisije”, rekla je Jurić.


 
Dodala je da je zakonski rok za odluku osam dana.


“Spremni smo na sve, s obzirom kako se situacija razvijala zadnjih dana. Međutim, očekujemo da će odluka biti u skladu sa zakonom koji je na snazi u RH, odnosno da će se komisija fokusirati na utvrđivanje medicinskih činjenica o zdravstvenom stanju nje i njenog ploda”, rekla je Jurić, kako javlja televizija N1.


Dodaje da će Čavajda sigurno “ostvariti svoja prava sukladno našem zakonu i ako odluka u Hrvatskoj bude negativna, a to je izgledno za očekivati”.


Poručila je da će, sudeći po tome kako stvari sada stoje, biti sudskog epiloga.


“Sad je prioritet da ona i njena obitelj prežive ovu situaciju i nakon toga će odlučivati što će dalje”, dodala je Jurić.


Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje zatražilo je od svojih inspekcija žurno utvrđivanje svih činjenica oko dosadašnjih postupaka zdravstvenih djelatnika u ustanovama, u kojima je pacijentica primljena vezano uz rješavanje tog problema, kako bi se utvrdilo način postupanja. Odvjetnica navodi da nitko nije kontaktirao Mirelu Čavajdu.


“Nadamo se da će inspekcija iskoristiti to sredstvo. Očekujemo da će nam javiti nalaze inspekcije.”


Jurić se osvrnula i na zakon. “Zakon uvijek može biti bolji i jasniji i primjenjiviji. Međutim, već sada imamo zakon koji je jasan što se tiče ženskih prava u ovakvim situacijama takod a u tom smislu mislim da je zakonski potpuno potkovano sve što radimo.”