DIP upozorava

Odmah svi moraju prestati sa slanjem poruka i telefonskim pozivima biračima

Hina

Foto/Matija Habljak/PIXSEL

Foto/Matija Habljak/PIXSEL

Povjerenstvo ne konkretizira na koje se slučajeve referira, no za pretpostaviti je kako je riječ o onima koje posljednjih dana spominje dio medija, tvrdeći da se telefonski pozivaju stariji građani koje se ispituje kome će dati glas u drugom krugu predsjedničkih izbora. Nakon što kažu da će glasovati za jednog od dvoje kandidata navodno im se kaže da u nedjelju ne moraju izlaziti na biračko mjesto jer su svoj glas već dali odgovarajući na pitanje te da je već zabilježen za njihova kandidataZAGREB – Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je u petak, uoči drugog kruga predsjedničkih izbora, da se odmah prestane sa slanjem poruka biračima i da im se ne upućuju telefonski pozivi neprimjerenog sadržaja, poručivši da poduzima mjere kako bi se onemogućilo daljnje uznemiravanje građana.


»Povjerenstvo osuđuje obraćanje biračima slanjem poruka kao i upućivanjem telefonskih poziva neprimjerenog sadržaja, jer se time dovodi do uznemiravanje birača, nedopušteno utječe na slobodu njihova opredjeljenja, a u određenim slučajevima predstavlja i povredu njihove privatnosti«, navodi DIP.


Povjerenstvo ne konkretizira na koje se slučajeve referira, no za pretpostaviti je kako je riječ o onima koje posljednjih dana spominje dio medija, tvrdeći da se telefonski pozivaju stariji građani koje se ispituje kome će dati glas u drugom krugu predsjedničkih izbora.
Nakon što kažu da će glasovati za jednog od dvoje kandidata navodno im se kaže da u nedjelju ne moraju izlaziti na biračko mjesto jer su svoj glas već dali odgovarajući na pitanje te da je već zabilježen za njihova kandidata.


Svi sudionici izbora (kandidati, članovi njihovih stožera, simpatizeri i birači) dužni su pridržavati se općeprihvaćenih načela i standarda demokratskih izbora.


Tijekom promidžbe i samog izbornog postupka protivno je općoj i izbornoj etici ometanje i sprečavanje potpunog i slobodnog izražavanja volje birača, poručuje Povjerenstvo.