Metropola

Odluku o kandidatu za gradonačelnika Zagreba HDZ donosi u siječnju: U igri Herman, Vanđelić, ali i – Zdravko Marić

Zlatko Crnčec

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Kao kandidat za gradonačelnika spominje se sam Herman, ali konačna odluka još uvijek nije donesenaZAGREB – Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba bit će određen sredinom siječnja, nakon što završe unutarstranački izbori. Zagrebački će HDZ u nedjelju 6. prosinca birati članove Gradskog odbora i izaslanike za Opći sabor stranke koji će se održati sredinom siječnja, točan datum još uvijek nije određen. Izbori će se održati na način da će oko 400 izaslanika glasovati u jednom od 17 područnih odbora stranke.


Nakon toga Gradski će odbor izabrati svoje predsjedništvo i ostale stranačke dužnosnike uključujući i tajnika gradske organizacije. Kako doznajemo u HDZ-u, na tu bi funkciju trebao biti izabran ugledni liječnik Pavo Kostopeč. On je odustao od svoje kandidature za predsjednika gradske organizacije iako je već odradio dobar dio kampanje.


Kao kandidat za gradonačelnika spominje se sam Herman, ali konačna odluka još uvijek nije donesena. U toj odluci veliku će ulogu imati stranačka središnjica. U HDZ-u žele pod svaku cijenu izbjeći situaciju otprije četiri godine kada je HDZ-ov kandidat, tada je to bio Drago Prgomet, dobio tek nešto više od pet posto glasova i završio na četvrtom mjestu, od njega je bila bolja čak i tadašnja kandidatkinja Neovisnih za Hrvatsku Bruna Esih. HDZ bi bio zadovoljan da njihov kandidat u prvom krugu zagrebačkih izbora dobije barem 15 posto glasova. Kao kandidat se u medijima spominje i prvi čovjek Fonda za obnovu Zagreba Damir Vanđelić, iako je on sam u nekoliko svojih javnih nastupa rekao da nema takvih ambicija. U sličnom je tonu govorio i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. U kuloarima se kao kandidat spominjao i ministar financija Zdravko Marić.
Još uvijek nije jasan odnos HDZ-a i Milana Bandića. U HDZ-u smatraju da su izborni izgledi aktualnog gradonačelnika puno veći nego što je to izgledalo još prije samo šest mjeseci. U oporbenim redovima zagrebačkog HDZ-a smatraju da će Hermanu i novom vodstvu HDZ-a biti vrlo teško u političkom se smislu odmaknuti od imidža stranke koja je četiri godine bila u koaliciji s njim. Smatraju da bi se stranka trebala puno jasnije odrediti oko Bandića i odlučno poručiti biračima da nakon sljedećih lokalnih izbora neće s njim surađivati na bilo koji način, te da je to jedini način da kandidat HDZ-a za gradonačelnika dobro prođe na lokalnim izborima, ali da stranačka lista dobije više zastupnika u Gradskoj skupštini nego što je to sada slučaj.


Što se tiče rezultata unutarstranačkih izbora u ostalim županijama, zanimljivo je da je predsjednik HDZ-a Zadarske županije ponovo postao vječni Božidar Kalmeta. On je bio jedini kandidat i dobio je 3824 glasova, u Gradu Zadru čak 466 od 483 člana i članice koji su izašli na izbore. Za predsjednika HDZ-a Grada Zadra izabran je državni tajnik u Ministarstvu europskih fondova Šime Erlić.