Stigle brojke

Odličan početak godine: Turista za blagdane više nego rekordne 2019.

Alenka Juričić Bukarica

Snimio: Mateo Levak

Snimio: Mateo Levak

U ovom trenutku bilježimo 32 posto više noćenja, što uključuje i porast od 10 posto u kontinentalnom dijelu i to je odličan pokazatelj nastavka rasta potražnje za Hrvatskom, kaže ministrica Nikolina BrnjacTijekom božićnih i novogodišnjih blagdana u Hrvatskoj ostvareno gotovo 600 tisuća noćenja.


Odlične rezultate i turističke trendove iz prošle godine potvrđuje i turistički promet ostvaren tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana.


Prema podacima Hrvatske turističke zajednice (HTZ) tako je od 23. prosinca 2022. do 8. siječnja 2023. u Hrvatskoj ostvareno više od 214 tisuća dolazaka i 594 tisuće noćenja što u odnosu na lanjske blagdane predstavlja rast od 28 posto u dolascima i 19 posto u noćenjima.
– Ovim smo rezultatom vrlo uspješno zaključili prethodnu godinu te u pozitivnom tonu i ozračju ušli u 2023. godinu. Da je tome tako potvrđuje i više od 260 tisuća noćenja ostvarenih u dosadašnjem dijelu siječnja što u odnosu na siječanj lani predstavlja rast od devet posto.


S ciljem zadržavanja ovih pozitivnih trendova pripremamo niz promotivnih aktivnosti, kampanja, prezentacija, ali i sajamskih nastupa. Tako ćemo, uz informativne aktivnosti i kampanje povezane s uvođenjem eura i ulaskom naše zemlje u Schengen, Hrvatsku u siječnju predstaviti na sajmovima u Madridu, New Yorku, Stuttgartu, Düsseldorfu i Utrechtu, kazao je Kristjan Staničić, HTZ-a, pohvalivši kvalitetnu i bogatu turističku ponudu brojnih destinacija koje su za vrijeme blagdana i praznika u Hrvatsku privukle brojne inozemne goste.


Zadovoljstvo ostvarenim turističkim prometom iskazala je i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je istaknula kako je Hrvatska 2023. godinu ušla s boljim rezultatima nego početkom 2019. godine.


– U ovom trenutku bilježimo 32 posto više noćenja, što uključuje i porast od 10 posto u kontinentalnom dijelu i to je odličan pokazatelj nastavka rasta potražnje za Hrvatskom te našeg daljnjeg pozicioniranja kao cjelogodišnje destinacije s diverzificiranom ponudom visoke vrijednosti. Hrvatska je prema posljednjem istraživanju Europske putničke komisije jedna od najtraženijih destinacija za putovanja u ovom dijelu godine, a taj status želimo zadržati.


U našim razvojnim i promotivnim aktivnostima stavljamo naglasak na ponude dostupne tijekom cijele godine te činjenici kako je Hrvatska ulaskom u šengenski prostor i eurozonu još bliža i sigurnija destinacija, poručila je Nikolina Brnjac.