22. listopada

Odgojiteljice spremaju veliki prosvjed: Dosta je državne nebrige, sigurnost djece je u pitanju

Ljerka Bratonja Martinović

Katarina Turković Gulin / Foto Igor Soban/PIXSELL

Katarina Turković Gulin / Foto Igor Soban/PIXSELL

Na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 22. listopada upozorit će na neodrživo stanje u sustavu i nebrigu države za standarde i kvalitetu u vrtićimaOdgojiteljice i drugi djelatnici dječjih vrtića čitave Hrvatske prosvjedovat će 22. listopada u 12,05 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića da bi upozorili na neodrživo stanje u sustavu i nebrigu države za činjenicu da se u dječjim vrtićima ne poštuju ni minimalni standardi sigurnosti i kvalitete propisani na nacionalnoj razini.


Dosta im je, kažu, rada u uvjetima koji su protivni zakonima, podzakonskim aktima i Ustavu. Sigurnost djece, kvalitetna radna mjesta, dostupni i priuštivi vrtići za svu djecu, preduvjet su za kvalitetan institucionalni odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj i zato traže hitno rješavanje nagomilanih problema.


Dosta nemara i krivih odluka


Ministru Fuchsu poslali su otvoreno pismo koje je u dva dana potpisalo više od 600 zaposlenih u vrtićima, a potpisivat će se sve do prosvjeda.
– Dosta nam je nemara i krivih odluka resornog ministarstva i države. Za negativne posljedice tih odluka, radnici u vrtićima više neće odgovarati, poručila je Božica Žilić, predsjednica Sindikata SOMK, na konferenciji za novinare strukovnih sindikata.


Državi su puna usta pronatalitetnih politika i važnosti ulaganja u djecu, a u realnosti ne radi ništa po tom pitanju, upozorava Žilić i navodi kako su rezultati sindikalne ankete o poštivanju Državnog pedagoškog standarda u vrtićima poražavajući: u gotovo 80 posto skupina taj se dokument ne poštuje.


Gdje je bio odgajatelj?


Katarina Turković Gulin, predsjednica udruge SIDRO, naglašava kako je desetljetno zapostavljanje sustava dovelo do kroničnog nedostatka odgojitelja na tržištu rada, dijelom uzrokovanog niskim upisnim kvotama na sveučilištima, a najviše odljevom iz struke zbog loših uvjeta rada.


Uvjeti u vrtićima, tvrdi, danas ne mogu jamčiti sigurnost djece niti omogućuju kvalitetan odgojno-obrazovni rad.


– Državni pedagoški standard propisuje osmero djece po jasličkoj grupi, a imamo ih i po 20. Sigurnost te djece je ugrožena, jer dok teta mijenja pelene jednom djetetu, ostalih 19 ne čuva nitko.


Da se nešto dogodi, neće se pozivati na odgovornost ni država, ni gradonačelnik, ni ravnatelj, prvo će pitati gdje je bio odgajatelj, upozorava Turković Gulin i zaključuje kako odgajateljice više nisu spremne preuzeti tu odgovornost.


Zapošljavaju i kozmetičare


Novi Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju omogućio je vrtićima zapošljavanje nestručnih zamjena za odgajatelje, jer se na natječaj mogu javiti učitelji, uz dokvalifikaciju kroz dvije godine, a može se na pet mjeseci zaposliti osobu bilo kojeg profila i nebrojeno puta ponoviti natječaj.


To je dovelo do toga da u sustavu na mjestu odgojitelja rade kozmetičari, ekonomisti i drugi, upozorila je Nada Šoprek, predsjednica SOOH-a.


Sindikalci upozoravaju da se država mora uključiti u rješavanje problema jer jedinice lokalne samouprave to ne mogu.


Mjerilo za raspoređivanje državnog novca, tvrde, ne može biti indeks razvijenosti, nego realne potrebe svakog grada ili općine, a nadaju se da će se s novim zakonskim člankom 50.a, koji kaže da će se u državnom proračunu osigurati sredstva za fiskalnu održivost dječjih vrtića kojima su osnivači gradovi i općine, stanje dovesti u red.


Sve isplativije od rada u vrtiću


Rajko Kutlača, predsjednik SIKD-a, upozorava da rani i predškolski odgoj više nisu primamljiva profesija.


– Imamo puno slučajeva kolegica i kolega koji su završili rani i predškolski odgoj i obrazovanje, stekli su visoku stručnu spremu, a odlaze raditi u trgovine, na blagajne, pa čak i sezonski u turizam, jer im je to isplativije.


Gotovo 90 posto svih radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju ima višu ili visoku stručnu spremu, a plaće su im često na granici s minimalnom plaćom, podsjetio je Kutlača.


Razumijevanju resornog ministarstva se ne nada, jer ih nakon proljetnih prosvjeda u više od 50 gradova diljem Hrvatske, nitko iz Ministarstva obrazovanja nije pozvao na razgovor.