Zasad samo probno

Odgođeno popisivanje stanovništva u Hrvatskoj, počet će najranije na jesen

P. N.

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sanja Klempić Bogadi, demografkinja s Instituta za migracije i narodnosti kaže i da je prije registra stanovništva potreban registar stambenih jedinicaPopis stanovništva najavljen za travanj odgođen je, a ovisno o situaciji, nadamo se da će početi najesen, rekao je Damir Plesac iz Državnog zavoda za statistiku u emisiji “U mreži Prvog”.


Prvog dana ožujka u pet županija počelo je probno popisivanje, a trajat će do 15. ožujka u dvije faze. U prvoj se ljudi mogu popisivati putem interneta, a u drugoj će popisivači izaći na teren.


Sanja Klempić Bogadi, demografkinja s Instituta za migracije i narodnosti kaže i da je prije registra stanovništva potreban registar stambenih jedinica.
“Registar stanovništva nije obaveza nego preporuka koja je došla iz EU-a i Vlada radi na tome. Registar stanovništva donijet će to da ćemo imati stvarne brojke iz godine u godinu i tako ako će se moći kvalitetnije kreirati demografske politike , naglasio je Mislav Rubić iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade, prenosi HRT.


Rubić je rekao da je Hrvatska počela uvoditi neke demografske mjere za mlade pa je tako uvela i to da će se mladima vraćati porez na dohodak – onima do 25 godina vraća se porez 100 posto, a onima do 30 godina 50 posto. Rezultate toga ćemo vidjeti, dodao je.


Omjer radnika i umirovljenika u Hrvatskoj je gotovo jedan prema jedan.


“Brojke pokazuju koliko nam stari nacija i Hrvatska je među 10 najstarijih nacija na svijetu, što je porazno. Iz godine u godinu imamo pad broja stanovnika”, zaključio je Plesac.