RASKID SURADNJE

Odbijen prijedlog zagrebačkog GUP-a! Ovo bi mogao biti kraj koalicije Milana Bandića i HDZ-a

Portal Novilist.hr

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Prethodno je svih 11 amandmana HDZ-a odbijeno na sjednici zagrebačke Gradske skupštine što znači da dogovor o usvajanju zagrebačkog GUP-a između Milana Bandića i HDZ-a nije postignut, te novonastala situacija sugerira da se približava kraj koaliciji HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnikaZAGREB -Prijedlog zagrebačkog GUP-a je odbijen!


Upravo je održano glasanje, koje se cijeli dan iščekivalo na maratonskoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine.


Ukupno 18 vijećnika bilo je za zagrebački GUP, a protiv je bio 31 vijećnik.
Zatim je na ime predlagatelja ova točka dnevnog reda povučena s rasprave.


Prethodno je svih 11 amandmana HDZ-a odbijeno na sjednici zagrebačke Gradske skupštine što znači da dogovor o usvajanju zagrebačkog GUP-a između Milana Bandića i HDZ-a nije postignut, te novonastala situacija sugerira da se približava kraj koaliciji HDZ-a i zagrebačkog gradonačelnika.


Sve to naravno moglo bi se odraziti i na većinu koja održava na vlasti Plenkovićevu vladu u Hrvatskom saboru, jer se sada otvara mogućnost da zastupnici pod Bandićevom kontrolom, tzv. Bandićevi žetončići više neće podržavati HDZ-ovu vladu, što bi moglo izazvati i parlamentarnu krizu.


No, tek treba vidjeti kako će se situacija dalje razvijati i hoće li Bandić odbiti poslušnost i povući konkretne poteze te pokazati da više nije spreman podržavati parlamentarnu većinu.


Sjednica je trebala početi u 10:30, no odmah je odgođena za 11:40 jer nije bilo kvoruma.


Naime, u dvorani se nisu pojavili zastupnici vladajuće koalicije Bandića i HDZ-a. Zbog kaosa koji su bandićevci i HDZ-ovci izazvali u Skupštini oporba je došla pred zgradu vlade i tamo poručili kako očekuju od Plenkovića da se konačno odluči o GUP-u.


Oporbeni vijećnik Tomislav Tomašević je kratko kazao da je ovo uspjeh oporbe, kao i da je HDZ morao odustati zbog pritiska stuke i javnosti.


– Sada nam treba novi GUP i novi gradonačelnik za 21. stoljeće, približava se kraja Milana Bandića, kazao je Tomislav Tomašević.