Procjepljivanje

Od sutra počinje cijepljenje turističkih djelatnika. Evo tko prvi kreće u ovu akciju

Alenka Juričić Bukarica

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

U prvoj prioritetnoj skupini za cijepljenje su zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu fizičku distancu u zatvorenim prostorima ili su izravno u kontaktu s proizvodima koji idu pred gosta...ZAGREB – Organizirano cijepljenje turističkih djelatnika započinje sutra, 23. travnja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a Dubrovnik će povodom početka ove važne akcije Ministarstva turizma i sporta (MINTS) i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) posjetiti ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, najavili su u resornom Ministarstvu.


Nakon Dubrovnika, sukladno prioritetima i planu cijepljenja, krenut će se s cijepljenjem turističkih djelatnika i u svim ostalim turističkim destinacijama. MINTS je na svojim mrežnim stranicama objavio Upute za cijepljenje djelatnika u sektoru turizma. Naime, prioritetno cijepljenje je dobrovoljno i odnosi se samo na zaposlene u pravnim osobama i obrtima u turističkom sektoru, a poslodavci trebaju svoje zaposlenike, koji iskažu želju za cijepljenjem, razvrstati u dvije skupine sukladno epidemiološkim rizicima koji proizlaze iz njihova radnog mjesta.


U prvoj prioritetnoj skupini za cijepljenje su zaposlenici koji ostvaruju veće kontakte prema gostima i oni koji zbog prirode posla nisu u mogućnosti osigurati kvalitetnu fizičku distancu u zatvorenim prostorima ili su izravno u kontaktu s proizvodima koji idu pred gosta, dok su u drugoj prioritetnoj skupini zaposlenici koji poslove mogu obavljati bez bliskog izravnog kontakta s gostima te ostvaruju povremene kontakte prema gostima i u obavljanju posla mogu osigurati epidemiološku distancu.
Brnjac je istaknula kako će cijepljenje turističkih djelatnika u Hrvatskoj smanjiti mogućnost nastajanja žarišta u turističkim destinacijama te dodatno potaknuti povjerenje u Hrvatsku kao sigurnu i odgovornu destinaciju.