Light lockdown

Od ponoći na snazi strože mjere, u pripremi i kazne za nenošenje maski. Evo koliko bi mogle iznositi

P. N.

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Kazne će biti mandatne i naplaćivat će se na licu mjesta, prije čega će biti nužno izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolestiOd ponoći je u Hrvatskoj na snazi novi paket restriktivnih mjera, dosad najstrožih od pojave drugog vala pandemije koronavirusa.


U potpunosti se zatvaraju kafići i restorani, zabranjuju se svadbe i priredbe, sajmovi i adventi, teretane i kladionice, dok se pekarnice moraju zatvoriti do 22 sata. Na snazi ostaje zabrana prodaje alkohola od 22 do 6 sati, javna okupljanja moguća su do najviše 25 osoba, a privatna su druženja limitirana na deset ljudi.


Otvorene ostaju trgovine i šoping centri, frizerski saloni, hoteli i kampovi, kina, kazališta, muzeji i galerije, ali i crkve, za koje je izdata preporuka da mise održavaju online.
Strože će se kontrolirati pridržavanje mjera, a u planu je i uvođenje kazni za nenošenje maski. Kazne će biti mandatne i naplaćivat će se na licu mjesta, prije čega će biti nužno izmijeniti Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Posebno povjerenstvo već je sinoć počelo brusiti nacrt izmjene Zakona, a dokument će, piše Jutarnji list, biti spreman za sljedeću sjednicu Vlade, u četvrtak. Nakon toga po hitnom postupku ide na izglasavanje u Sabor.


Visina kazne još nije određena, ali bit će u skladu sa srodnim europskim zemljama. Prema nepotvrđenim informacijama, u nas bi kazna za nenošenje maski mogla iznositi 300 do 500 kuna, iako ima i mišljenja da bi trebala biti “žešća” i kretati se oko tisuću kuna po prekršaju.


Jutarnji list donosi pregled kazni za nenošenje maski po europskim državama. U Velikoj Britaniji je kazna 850 kuna, a ako se ponovi prekršaj može iči do 27 tisuća kuna. U Italiji su kazne od 3.000 do 7.500 kuna, Češkoj do 2.800 kuna, Austriji 375 kuna, a Mađarskoj 160 kuna. Što se tiče zemalja u okruženju, kazne u BiH su 385 kuna, osim u Sarajevu gdje su 2.000 kuna, a u Srbiji 320 kuna.