Niz nesreća i nezgoda

Od nautičara u svega nekoliko sati zaprimljeno više od 140 poziva u pomoć

Hina

Foto MRCC Rijeka

Foto MRCC RijekaZAGREB Niz pomorskih nesreća i nezgoda od Istre do Brača zabilježila je u petak navečer Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koja je u svega nekoliko sati zaprimila preko 140 poziva od nautičara koji su zatražili neki oblik pomoći.


Najzahtjevnija i najpogibeljnija nesreća dogodila se u Mljetskom arhipelagu gdje je u subotu oko 1,20 sati voditelj osam-metarske brodice na kojoj su bile još tri osobe zatražio pomoć nakon što je brodica udarila u nešto neodređeno i počela ubrzano tonuti.


Brodolomci su pronađeni nakon malo više od sata te ih je dvoje ukrcano na brod ‘Nona Ana’ dubrovačke Lučke kapetanije, a drugo dvoje spašeno je od posade privatne brodice koja se također odazvala pozivu u pomoć. Jednoj spašenoj osobi u toj je nesreći slomljena ruka.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je u subotu da službenici nadležnih kapetanija još obavljaju preglede plovila oštećenih tijekom nevremena i prikupljaju podatke u okviru očevida o uzrocima većega broja pomorskih nezgoda.


Iz MRCC Rijeka izvijestili su o pozivima u pomoć na području Lučke kapetanije Rijeka:


Sinoć, 02.08. u 19.55h Očevidac iz Lošinja, uvala Artatore, javlja u MRCC Rijeka da 4 osobe na maloj jedrilici nosi nevera prema obali, prevrće ih i ne mogu manevrirati. O događaju je obaviještena Lučka kapetanija Rijeka i Pomorska Policij Rijeka, čije je plovilo u Lošinju bilo ujedno najbliže mjestu dojave, stoga su odmah isplovili, ali na dojavljenoj poziciji nisu zatekli jedrilicu, čija posada je, vjerojatno, uspostavila nadzor nad jedrilicom i samostalno otplovili prema uvali Artatore.


Sinoć, 02.08. u 20.41h očevidac javlja u MRCC Rijeka da ispred marine Cres vidi više osoba u manjoj jedrilici, koji svjetlosnim signalima traže pomoć. Iz Cresa isplovilo plovilo Lučke Uprave koje je pronašlo 3 mladića u prevrnutoj gumenoj brodici, otegljeni u sigurnu luku.


Sinoć, 02.08. u 21.25h, u Staroj Baški puklo sidro na jedrilici, dojava u MRCC Rijeka zaprimljena posredstvom ŽC 112 i to od poznanika osoba koje su ostale zatočene na plovilu bez nadzora. S obzirom da posada nije bila životno ugrožena, informacija je prosljeđena tvrtki specijaliziranoj za pružanje komercijalne pomoći plovilima na moru. Naknadno javljeno da su odbili asistenciju, snašli se sami.