Stožer

Od danas na snazi nove, strože mjere na jadranskoj obali, podsjećamo koje su

Portal Novi list

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Strože mjere obuhvaćaju Istarsku, Primorsko-goransku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i područja gradova Novalja i Senj te općine KarlobagOd danas su na snagu stupile nove epidemiološke mjere za županije na jadranskoj obali. Strože mjere obuhvaćaju Istarsku, Primorsko-goransku, Zadarsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i područja gradova Novalja i Senj te općine Karlobag.


Nove mjere


Što donose nove mjere?


  • na javnim okupljanjima može biti najviše 50 osoba, osim ako je riječ o okupljanjima na kojima sudjeluju samo osobe s covid-potvrdom. Ako sudjeluju samo osobe s covid-potvrdom može biti prisutno najviše 1.000 osoba
  • na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima bez covid-potvrde može biti najviše 15 osoba, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera
  • u ugostiteljskim objektima može biti najviše 1.000 gostiju
  • sajmovi i druge gospodarske priredbe na otvorenom prostoru mogu se održavati samo uz suglasnost lokalnih stožera
  • sportska natjecanja s prisutnošću gledatelja mogu se održavati samo ako svi gledatelji, tehničko i organizacijsko osoblje posjeduju covid potvrde

Organizatori događaja moraju najkasnije sedam dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost. Lokalni stožer potom se usuglašava sa Županijskim stožerom, a ako se ne mogu dogovoriti oko ispunjenja uvjeta događaja ili okupljanja konačnu odluku donosi Nacionalni stožer.
Iznimno se mogu dopustiti događanja i okupljanja s više od tisuću osoba, no za takva okupljanja organizatori moraju tražiti dozvolu Nacionalnog stožera civilne zaštite. Stožer će dati suglasnost samo ako su ispunjeni uvjeti da županijski stožer izradi epidemiološki okvir za to događanje te da se s tim uvjetima složi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.


Nova odluka za granice


Novom odlukom promijenjeni su uvjeti za ulazak u Hrvatsku.


Produljeno je trajanje valjanosti potvrde o cijepljenju i preboljenju boelsti na 270 dana. Ranije su potvrde o primitku dvije doze cjepiva, odnosno o preboljenju bolesti trajale 210 dana.


Također, putnici iz zemalja koje spadaju u prvu kategoriju moraju imati negativan nalaz PCR testa ne starijeg od 48 sati i obvezno ići u samoizolaciju.


Putnici iz zemalja druge kategorije pri ulasku u zemlju moraju predočiti negativan nalaz PCR testa koji nije stariji od 72 sata ili antigenskog testa koji nije stariji od 48 sata, neovisno o cijepnom statusu ili preboljenju bolesti.


U te zemlje spadaju Velika Britanija, Rusija i Cipar. Odluka se primjenjuje od ponedjeljka 26. srpnja, a trajat će do 15. kolovoza.