Vremenska prognoza

Od “bijelog Božića” ništa, ali će barem malo zahladiti: Doznajte kakvo nas vrijeme čeka za blagdane

P. N.

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerNakon kišovitog razdoblja, tijekom kojeg je bilo i olujnih nevremena, i to ne samo s materijalnom štetom, nego čak i s ljudskim žrtvama, u mnogim mjestima i obilne kiše, pa su se ponegdje dogodile rekordne količine za cijeli prosinac, kao primjerice u Krapini, gdje je do danas u 13 sati ukupno izmjereno 127 litara kiše po četvornome metru, te u Makarskoj, gdje je novi, još neslužbeni prosinački rekord čak 267 litara – u nastavku godine oborine će uglavnom biti gotovo zanemarive, ali će rijetko gdje sasvim izostati.


Badnjak će tijekom dana biti većinom suh, pa i barem djelomice sunčan, u nekim nizinama unutrašnjosti uz jutarnju magla i slab mraz, ali će navečer mjestimice vjerojatno pasti malo kiše – najprije na sjevernom Jadranu i u gorju, prema ponoći i jutru i u drugim krajevima. U gorju je moguć i slab snijeg.


I tijekom Božića i blagdana svetoga Stjepana neće biti sasvim suho, ali će oborine – gdje i kada ih bude – biti većinom slabe i kratkotrajne. Uostalom, snijeg je tijekom božićnih blagdana u nizinama Hrvatske ionako relativno rijetko… Ni vjetar ne bi smio stvarati velike probleme, osim vjerojatno podno Velebita, gdje će od četvrtka puhati povremeno jaka bura s olujnim udarima. Bit će i dalje relativno toplo, ali uz temperaturu zraka ipak bližu prosječnoj nego prošlih dana, najavljuje HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.
U utorak će na istoku Hrvatske biti djelomice sunčano, ali još i relativno vjetrovito, osobito u noći, kada će mjestimice puhati i jak sjeverozapadnjak. Vjetar će danju oslabjeti, a temperatura porasti do 10 °C. No navečer prolazno će biti više oblaka, pa može pasti i malo kiše. I u središnjoj Hrvatskoj u Badnjoj noći može biti samo slabe, prolazne kiše, a danju će prevladavati sunčano. Jutro hladnije, ponegdje uz moguć slab mraz, ali i maglu. Magle će biti i po kotlinama Like i Gorskoga kotara, gdje će se ujutro mjeriti temperaturni “minusi”. U gorju i na sjevernom Jadranu sunčanije će biti u prvom dijelu dana, a zatim više oblaka, iz kojih je navečer moguće vrlo malo kiše, u najvišem gorju i snijega. Dnevna temperatura do 8 °C u gorju te između 11 i 14 °C na sjevernom Jadranu.


U Dalmaciji ponegdje i 15 °C. Danju većinom sunčano, uz umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, prema otvorenom moru još ponegdje i jak. No prema kraju dana uz prolazno više oblaka mjestimice može pasti i malo kiše. Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će danju biti obilje sunčanog vremena. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, uz umjereno valovito moer, prema otvorenom moru ponegdje i valovito.


Na Jadranu će na Božić i blagdan svetog Stjepana prevladavati sunčano, a od petka uz više oblaka raste vjerojatnost za promjenljivije vrijeme. Umjeren sjeverozapadnjak okrenut će na buru, podno Velebita i jaku, u četvrtak moguće i s olujnim udarima. Postupno će biti hladnije.


I u unutrašnjosti će za blagdane biti stabilnije i sunčanije, ali ne i posvuda sasvim suho. No mjestimične oborine bit će slabe i kratkotrajne. Vjerojatnost za nešto češće i rasprostranjenije, ali i dalje slabe – raste u dane vikenda kad je poneka pahulja moguća i u nizinama. Temperatura zraka bit će u padu pa će jutra na kopnu biti uz mjestimice slab mraz.”, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Detaljnija prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:Vrijeme Hrvatska – za 55 mjesta u Hrvatskoj,Vrijeme Europa – za 44 europska grada i Vrijeme svijet – za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom. A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju uVijestima na engleskom jeziku ►Vijestima na njemačkom jeziku ►Vijestima na španjolskom jeziku ►

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO – aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a – i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine – vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.