PREMIJER PLENKOVIĆ OBJAVIO

Od 1. veljače vraćaju se sportske aktivnosti na otvorenom, učenici od 5. do 8. razreda kreću na nastavu

P. N., Hina

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

"Moramo nastaviti s naporima i odgovornošću. Situacija s novim sojevima upućuje na izniman oprez i tome da se s idejom o popuštanju mjera pristupa koordinirano. Nakon rasprava s vladom i stožerom mi smo u okolnostima gdje smo zahvaljujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u 2 segmenta", rekao je Andrej PlenkovićNa sjednici Vlade premijer Andrej Plenković govorio je o koronavirusu.


“Što se tiče koronavirusa, situacija je i dalje povoljna u  odnosu na onu koja je bila prije par tjedana. Zadnjih tjedan dana prosjek je 522 dnevno, a to je 7 puta manje nego prije mjesec i pol”.


Povratak škole i sporta


“Smrtnost također pada, što je dobro. To nam govori da moramo nastaviti s naporima i odgovornošću. Situacija s novim sojevima upućuje na izniman oprez i tome da se s idejom o popuštanju mjera pristupa koordinirano. Nakon rasprava s vladom i stožerom mi smo u okolnostima gdje smo zahvaljujući građanima u poziciji da pošaljemo poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera u 2 segmenta. Prvi je osnovna škola, mogućnost da učenici od 5-8 razreda krenu na nastavu, a drugi u dozvoljavanju sportskih aktivnosti na zraku. Više o tome reći će ministar Božinović”, rekao je Plenković.
“Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, cilj je da prebrodimo zimske mjesece u što boljoj situaciji. Nastali su zastoji u distribuciji cjepiva, ali sad je vrijeme za signal optimizma i visoki stupanj opreza i zato smo nakon analize trendova odlučiti se zadržati na ova dva pravca djelovanja, ali to ne znači da nećemo biti u prilici razmišljati o povratku na uobičajeni način života”, rekao je premijer Andrej Plenković u svom uvodnom govoru iz čega je razvidno da se Vlada, barem zasad odlučila na vrlo blago popuštanje mjera.


Također je očito kako od 1. veljače još uvijek neće biti ništa od otvaranje kafića i restorana, već bi to eventualno moglo biti moguće u idućem intervalu popuštanja koji je najavljen, a očekuje se sredinom veljače.


Sportske dvorane ostaju zatvorene


O popuštanju mjera i epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj govorio je i Davor Božinović.


“Želim naglasiti da Hrvatska uz Estoniju ima najblaži režim mjera u EU. Unatoč tome, a temeljem pozitivnih trendova u pandemiju posljednjih tjedana, mi danas govorimo o popuštanjima koja nisu velika, ali su značajna.


U ovom trenutku smo se usmjerili na djecu, koja podnose veliku žrtvu zbog načina života u uvjetima pandemije, što ima neželjene i negativne učinke na njihov razvoj. Prije 10 dana su se u školu vratili učenici od 1-4 razreda osnovnih škola i maturanti, a obzirom da od tada ne bilježimo rast zaraze, odlučili smo se za drugi korak, odnosno povratak u školu svih učenika osnovnih škola.


Naravno, pratit ćemo pozorno stanje s epidemijom kako bi stvari držali i dalje pod kontrolom. Upravo zato je naše popuštanje mjera vrlo postupno i oprezno”, rekao je Božinović, koji se zatim osvrnuo i na uvjete za sportske aktivnosti.


“Drugi važan dio odluke je proširenje mogućnosti za bavljenje sportom, što je opet usmjereno na djecu. To uključuje treninge i rekreaciju, ali samo na otvorenom prostoru. Još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, tu se prvenstveno misli na dvorane u školama. Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne kontaktne sportove, tamo se virus slabije širi. No, popuštanje se ne odnosi na korištenje zajedničkih prostorija kao što su tuševi i svlačionice. Daljnje revidiranje mjera bismo nastavili od sredine veljače ukoliko se nastavio dobra epidemiološka situacija i ne budemo imali pogoršanje” , rekao je Božinović.


Poremećeno cijepljenje


U Hrvatskoj će zbog nepredviđene sporije dinamike isporuke Pfizerovog cjepiva sljedećih nekoliko tjedana provedba cijepljenja biti smanjenog intenziteta, najavio je u četvrtak na sjednici Vlade državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić.


“Pfizerovo cjepivo narednih će tjedana dolaziti u reduciranim količinama, što će uzrokovati odgodu početka cijepljenja prvom dozom i odgodu primjene druge doze u odnosu na prvotno predviđeni razmak od 21 dana”, kazao je.


U Hrvatskoj je od  27. prosinca prošle godine do 27.siječnja aplicirano 76.129 doza cjepiva, a drugom dozom je docijepljeno 17.635 osoba.


U zdravstvenom sustavu je aplicirano 36.305 doza, u domovima za starije i nemoćne 32.864, a na području Sisačko-moslavačke županije 6389 doza.


Dosad je prijavljeno 380 sumnji na nuspojave na Pfizerovo cjepivo i 10 na Modernino.


“I dalje bilježimo pad broja novih slučajeva na tjednoj razini, stagnira i  broj novohospitaliziraih pacijenata, Bilježimo pozitivni trend jer jer broj otpušenih puno veći nego broj zaprimljenih pacijenata. No, u odnosu na broj aktivnih i dalje imamo veliki broj hospitaliziranih zbog teških kliničkih slika”, rekao je Dulibić.


U Hrvatskoj je danas zabilježeno 619 slučajeva covida-19 pa je broj aktivnih trenutno 3173.  Na bolničkom liječenju je 1326 osoba, od kojih je 128 na respiratoru. U samoizolaciji je 15.505 osoba.


I dalje se prati situacija u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje je u protekla 24 sata bilo 45 novooboljelih.


Udio novozaraženih u ukupno testiranima trenutno iznosi 10,3 posto.


Medved o potresu


Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je da je na područjima pogođenim potresom u središnjoj Hrvatskoj postavljeno ukupno 928 kontejnera i mobilnih kućica, čime su u najvećoj mjeri riješili zahtjeve za prioritetno zbrinjavanje.


“U najvećoj mjeri riješili smo prioritetne zahtjeve za prioritetno zbrinjavanje jer su lokalni stožeri općina i gradova u početnoj fazi, nakon potresa, iskazali ukupno 880 prioritetnih zahtjeva”, rekao je Medved na sjednici Vlade.


Medved, koji je i šef Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica razornog potresa od 29. prosinca, izvijestio je kako je ovog tjedna u Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji postavljeno 278 smještajnih objekata.


Trenutno su na skladištu u Lekeniku 112 kontejnera i 23 mobilne kućice. Najavljena je isporuka još 451 kontejnera, a 939 smještajnih objekata priključeno je na struju. U državnim stanovima privremeno je zbrinuto 59 obitelji, tj. 161 osoba.


Medved je istaknuo da je za izgradnju kontejnerskog naselja u Petrinji obavljena administrativna priprema i angažirana tvrtka koja je počela s postavljanjem stambeno-poslovnog kontejnerskog naselja. Kontejneri su osigurani te će biti postavljeni čim se odrade pripremni radovi.


“Na taj ćemo način stvoriti preduvjete da ljudi koji ne mogu boraviti u svojim domovima u Petrinji mogu boraviti u neposrednoj blizini u kontejnerima ili mobilnim kućicama”, kazao je.


Uklanjanje objekata


U tijeku su i administrativne radnje za uklanjanje objekata stradalih u potresu, posebice onih koji narušenom statiikom ugrožavaju sigurnost ljudi. Do kraja tjedna u taj proces ući će trvtka koja će početi s uklanjanjem objekata i odvoženjem materijala na unaprijed definirane lokacije.


Medved je istaknuo da se na područjima pogođenim potresom postavlja prva bazna stanica za pokrivanje signala, što će omogućiti školsku izobrazbu učenika.


Ravnateljstvo civilne zaštite pregledalo je 533 lokacije za postavljanje kontejnera i kućica, Hrvatska vatrogasna zajednica obavila je 727 intervencija, Hrvatska gorska služba spašavanja njih 117, a Hrvatski crveni križ podijelio je 120 tona hrane, 48.000 obroka za stanovništvo te su posjetili 469 lokacija. Uz to, Hrvatska vojska i policija provode konstantne aktivnosti potpore stradalom stanovništvu.


Medved je izvijestio da je u vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” još uvijek smješteno 117 osoba čiji su objekti oštećeni u potresu. Također, provedeno je cijepljenje protiv koronavirusa za 78 osoba u toj vojarni.


Do sada su ažurirane 45.232 prijave oštećenih objekata na području pogođenim potresom, a ukupno ih je pregledano 26.505. Od toga njih 3109 ima crvenu oznaku.


Govoreći o stanju na području Gline, Medved je rekao da od ukupno 7403 objekta prije potresa bilo nastanjeno njih 2672, a nenastanjeno 4731.


Medved je najavio da će se u ponedjeljak sastati s predstavnicima jedinica lokalne i područne samouprave u vezi uklanjanja objekata za koje se donese elaborat o uklanjanju i svih radnji vezanih uz podnošenje zahtjeve za obnovu, gospodarske mjere i modele financiranja stradalog područja.


Potpora poduzetnicima


Vlada je usvojila i program dodjele potpora male vrijednosti mikro poduzetnicima iz Sisačko-moslavačke županije za saniranje štete od potresa, kojim se za te gospodarstvenike osiguravaju bespovratne potpore ukupno vrijedne deset milijuna kuna.


Potpore male vrijednosti iz danas usvojenog programa mogu se dodijeliti od njegova dana stupanja na snagu do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 31. prosinca ove godine.


Sredstva za provedbu programa u iznosu od deset milijuna kuna osigurana su u državnom proračunu za 2021. godinu i projekcijama za 2022. i 2023.


Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja raspisat će otvoreni javni poziv za potpore u roku od sedam dana od dana stupanja programa na snagu.


Ministar gospodarstva Tomislav Ćorić rekao je kako program “treba shvatiti kao interventnu mjeru, pogotovo najranjivijem dijelu gospodarstva” na potresom pogođenom području.


Na području Sisačko-moslavačke županije po njegovim riječima je aktivno više od 4.500 malih i srednjih poduzetnika koji zapošljavaju gotovo 19.000 osoba te se procjenjuje da će njihov oporavak biti posebno težak, jer su najmanje otporni na krizu.


Potkoncesija BSO-u


Vlada je danas dala suglasnost Brodosplitu za davanje u potkoncesiju Brodosplitu – Brodogradilištu specijalnih objekata (BSO) dijela pomorskog dobra u luci posebne namjene – Brodogradilištu Split, na rok od deset godina.


Ministar prometa Oleg Butković objasnio je da je riječ o dvije hale u kojima bi se izrađivali dijelovi obalnih ophodnih brodova.


Projekt izgradnje pet brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice okvirno je vrijedan 385 milijuna kuna.


Za potkoncesiju će BSO plaćati stalni dio od tri kune po metru kvadratnom zauzete površine, a promjenjivi dio koncesijske naknade iznosi jedan posto ukupnog godišnjeg prihoda luke.