IPAK SEZONA

Očekuju se još veće gužve na granicama: Dolazak u Hrvatsku najavilo 160.000 turista

P. N.

Hrvatska u ovom trenutku de facto jedina u EU ima turizam, imamo gužve na granicama, kazao je ministar Davor BožinovićČelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministar Davor Božinović odgovorio je na pitanje kako će sustav funkcionirati preko ljeta, primjerice bude li prevelike gužve na plažama i koliko bi gostiju uskoro moglo doći u Hrvatsku:


‘Kad smo prije dvije godine stvorili taj sustav, i stavili ga unutar MUP-a, nisu svi razumjeli o čemu se radi. Ono što smo postigli, to je sinergija svih tih službi, vatrogasaca, Crvenog križa, policije HGSS-a i svi su oni pod kapom Civilne zaštite funkcionirali kao jedno radeći svoj dio posla. Hrvatska je u borbi protiv covida-19 pokazala jednu autentičnost. Nisam siguran da su ovakvi sustavi postavljeni u drugim zemljama EU”.


Na pitanje kako će sustav funkcionirati preko ljeta, primjerice bude li prevelike gužve na plažama, ministar je odgovorio za RTL odgovorio:
”HZJZ je izradio upute i za koncesionare plaža i za turističke djelatnike…Svi naši gosti, danas u Hrvatskoj je više od 65.000 turista, preko našeg sustava ”Enter Croatia” oko 160.000 ljudi koji su se najavili. Hrvatska u ovom trenutku de facto jedina u EU ima turizam, imamo gužve na granicama. Prvo, svi oni dobivaju jasna upozorenja na graničnim prijelazima. Što se tiče lokalnih sredina, ove službe se ne zovu slučajno žurne službe. One su uvijek spremne reagirati”.


Ministar kaže da svi koji se bave turizmom imaju jasne upute kojih se trebaju držati.


“Siguran sam da je u svima u interesu da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri i to nam je jamstvo da ćemo ovu sezonu biti uspješni kao što smo bili uspješni posljednja tri mjeseca”, zaključio je ministar.