Novi zakon

Obuljen Koržinek pojasnila tko će biti odgovoran za govor mržnje u komentarima pod tekstovima na portalima

Hina

Ministrica kulture očekuje da će se većina portala odlučiti na sustav registracije korisnika te da će to dovesti do razvoja i poticanja kvalitetnog novinarstva i povjerenja u medijeNakladnici elektroničkih publikacija će imati obvezu registrirati sve svoje korisnike koji komentiraju tesktove, a u slučaju kršenja bilo kojeg zakona, tj. govora mržnje, biti će odgovorna osoba koja je to djelo počinila”, izjavila je ministrica medija Nina Obuljen Koržinek.


Ministrica Obuljen Koržinek pojasnila je u četvrtak tko će biti odgovoran za govor mržnje u komentarima pod tekstovima na portalima, što će se regulirati novim zakonom o elektroničkim medijima koji je Vlada s današnje sjednice uputila u Sabor.


“U slučaju da portali izbjegnu ili ne žele registrirati svoje korisnike koji komentiraju, odnosno u slučaju da ne preuzmu obvezu jasnog označavanja odgovornosti, u tom slučaju odgovornost će biti na njima”, dodala je.
Ministrica kulture očekuje da će se većina portala odlučiti na sustav registracije korisnika te da će to dovesti do razvoja i poticanja kvalitetnog novinarstva i povjerenja u medije.


Pritom je napomenula da medijski zakoni ne obuhvaćaju reguliranje društvenih mreža, odnosno komentare na medijske sadržaje koji se objavljuju na društvenim mrežama.


Preciznija regulacija društvenih mreža, kazala je Obuljen Koržinek,  očekuje se u sljedećem razdoblju na globalnoj razini ili razini EU.