Odjeci proslave Oluje

Obračun Pupovca i Dačića na srbijanskoj javnoj televiziji! Dačić: Niste trebali ići u Knin! Pupovac: I devedesetih ste nam dijelili lekcije, što nije dobro završilo

P. N.

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Mi ne možemo, ustvrdio je Dačić, "dati legitimitet i legalitet akciji čija je posljedica etničko čišćenje Srba".Srbijanski mediji objavljuju odjeke gostovanja predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića u emisiji RTS-a “Oko”, gdje su Pupovac i Dačić vodili žestoku raspravu oko proslave Oluje u Kninu, kojoj je, podsjetimo, prisustvovao i predstavnik srpske manjine Boris Milošević.


Dačić je ocijenio da je Pupovac pravdanjem Miloševićevog odlaska u Knin pridonosi narativu kojim se Beograd osuđuje zbog odnosa prema Srbima u Hrvatskoj. Dačić, dakako, smatra da su hrvatski Srbi pogriješili kad su pristali svog predstavnika poslati u Knin.


Mi ne možemo, ustvrdio je Dačić, “dati legitimitet i legalitet akciji čija je posljedica etničko čišćenje Srba”.
– Bojim se da će Hrvatska odlazak Miloševića u Knin iskoristiti upravo za to, rekao je Dačić, koji je dodao kako smatra da se u Hrvatskoj vodi konstantna antisrpska politika.


Milorad Pupovac na to je odgovorio da je 30 godina posvećen onome kroz šta su prolazili Srbi u Hrvatskoj.


– Olako nam dijele lekcije, kao što su nam ih znali dijeliti i ranije u različitim razdobljima, a posebno devedesetih, kad smo govorili da se to neće dobro završiti, da politike koje su tad vodile srpski narod tada neće dobro završiti i da će se sručiti najprije na Srbe u Hrvatskoj. Sad bi neko htio da se to sve ponovo sruči na ljude, protiv Borisa Miloševića, oponirao je Dačiću Pupovac.


Također, Pupovac je upozorio da bi sve bilo drugačije da su ljudi koji su odgovorni u srpskoj politici na vrijeme učinili nešto da se ne dogodi egzodus Srba iz Hrvatske, odnosno da su prihvaćeni dugo pripremani planovi koji bi omogućili integraciju Srba u Hrvatskoj. Za takvu politiku, rekao je Pupovac, u Hrvatskoj nije bilo razumevanja, dodajući da razumije zašto sluha za takvu politiku nije bilo na srpskoj strani.