Afera Agrokor

Objavljeni mailovi guvernera Vujčića i Knightheada: “Učinimo našu ponudu atraktivnijom”

Portal Novi list

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Fond Knighthead pojavio se u Hrvatskoj u proljeće 2017. godine, u vrijeme kad je Ante Ramljak sa svojom grupom Borg pisao Lex AgrokorN1 televizija objavila je mailove za koje tvrde da ih je u travnju i svibnju 2017. godine, u vrijeme afere Hotmail, guverner Boris Vujčić izmjenjivao s mlađim analitičarem fonda Knighthead, Adamom Pieczonkom.


Posjetimo, fond Knighthead pojavio se u Hrvatskoj u proljeće 2017. godine, u vrijeme kad je Ante Ramljak sa svojom grupom Borg pisao Lex Agrokor. Taj zakon u konačnici će rezultirati time da je Knighthead postao jedan od suvlasnika Agrokora.


U mailovima koje je objavio N1 vidljivo je kako je Vujčića za sastanak s Knightheadom zamolila direktorica za investicijsko bankarstvo u jugoistočnoj Europi u J.P. Morganu, koji je bio kreditor Agrokora.
“Andrew i Adam iz Knightheada trenutno su u Zagrebu i voljeli bi se kratko sastati s vama. Poslat će vam termine u kojima su slobodni. Cijenila bih ako biste se sastali s njima, puno hvala”, stoji u mailu Vujčiću direktorice iz J.P.Morgana.


Iz sljedećeg maila vidljivo je da je Pieczonka sastanak s Vujčićem tražio nakon što je razgovarao s Ramljakom. Sve se dogodilo na dan kad je Ramljak imenovan izvanrednim povjerenikom za Agrokor.


“Borise, upravo smo s Antom završili sastanak koji je bio vrlo konstruktivan. Svejedno bih volio da se nađete s Tomom Wagnerom kako biste uspostavili odnos.


Nadamo se da ćemo biti dio ovog ključnog rješenja i mislim da je potreban otvoreni dijalog sa svim uključenima. Jeste li slobodni sutra”, piše u mailu koji je Vujčiću poslao Pieczonka.


Vujčić mu na to odgovara da se mogu vidjeti sutra u 10, ako mu to odgovara. N1 je objavio još jedan mail koji je, kako navode, Pieczonka poslao Vujčiću.


“PJT  i Knighthead ovog će tjedna biti u Zagrebu kako bi se sastali s kompanijom i drugim strankama te razgovarali o našem financijskom prijedlogu. Voljeli bismo sjesti s vama i razgovarati o preinakama u našoj ponudi, kako bismo ju učinili atraktivnijom. Javite mi jeste li slobodni”, piše Pieczonka Vujčiću.


N1 televizija javlja da je Vujčić na taj sastanak pristao i da je dobio na uvid ponude Knightheada i bio zamoljen da je učini “atraktivnijom” što, ističu, “nije primjereno ponašanje za jednog visokog državnog dužnosnika”.


Reakcije HNB-a još uvijek nema.