Nalaz patolog

Objavljen prvi nalaz obdukcije Vladimira Matijanića: “U bolnici bi imao šanse…”

Portal Novi list

Vladimir Matijanić / Marko Lukunic/PIXSELL

Vladimir Matijanić / Marko Lukunic/PIXSELL

Kod kuće nikakvu šansu nije imao te je preminuo 5. kolovoza u popodnevnim satima.Portal Index je objavio prvi nalaz patologa koji je obavio obdukciju novinara Vladimira Matijanića.


Pišu kako su stručnjaci s kojima su razgovarali došli do zaključka koji je najvjerojatniji uzrok Matijanićeve smrti.


“Nakon svega može se reći da bi Matijanić imao šanse da je na samom početku infekcije bio hospitaliziran i pod stalnim nadzorom ili da je dobio lijek.
Kod kuće nikakvu šansu nije imao te je preminuo 5. kolovoza u popodnevnim satima.


Nalaz je pokazao da je Matijanić imao covid-19 i teški oblik upale pluća, koja je bila posljedica zaraze koronavirusom, tzv. obostranu intersticijsku upalu pluća.


Istovremeno je s covidom-19 došlo do upale srčanog mišića, što je dovelo do toga da srce nije moglo obavljati svoju funkciju.


Kako je došlo do značajnog oštećenja pluća, ali i još značajnijeg srčanog zatajenja, nastao je masivni plućni edem. Srce nije moglo pumpati krv, ona je ostajala u krvnim žilama pluća te se tekućina iz krvnih žila izlijevala u pluća, što je dovelo do prestanka disanja i konačno smrti.


Osim u plućima, tekućina se nakupila i oko srca (hidroperikard), što je dodatno oslabilo mogućnost rada srca zbog pritiska na srčani mišić.


Da bi oštećenje srca kod miokarditisa bilo značajno, treba proći neko vrijeme od početka zaraze covidom-19, međutim teško je reći koliko je to trajalo kod njega.


Kada je riječ o intersticijskoj upali pluća, nije potpuno jasno je li ona bila manifestacija Sjogrenove bolesti, u skladu s ranijim sumnjama u njegovim dijagnozama, ili ju je izazvao covid-19, ili su je izazvala oba stanja.


Stručnjaci zaključuju da je edem pluća vjerojatno bio neposredan uzrok smrti, a on je nastao zbog miokarditisa, odnosno upale srčanog mišića, kao i zbog obostrane upale pluća. Osnovni uzrok smrti bio je covid-19, bolest kojom je započeo navedeni niz.


Drugo značajno stanje koje je pridonijelo smrti, ali nije s njom u uzročnoj vezi, Sjogrenov je sindrom s plućnom manifestacijom.


Na temelju ovog tumačenja moguće je reći da bi Matijanić imao šanse da je na samom početku infekcije bio hospitaliziran i pod stalnim nadzorom”, objavio je Index