TKO JE ODGOVORAN?

Objavljen popis svih tvrtki koje su radile na obnovi Banije, ovdje su svi projektanti, graditelji i nadzor

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Da bi se utvrdile i sasvim konretne poveznice između loše izgrađenih, a potpuno porušenih objekata u potresu s onim tvrtkama koje su gradile i nadzirale gradnju trebat će ipak učiniti ponešto više od objave samih podataka.Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je popis projektanata i nadzora, popis izvođača radova te popis područnih nadzora i revidenata u poslijeratnoj obnovi.


Andrej Plenković rekao je danas na sjednici vlade da postoji interes javnosti o projektantima, izvođačima i nadzoru različitih aspekata obnove i stambenog zbrinjavanja na području Sisačko-moslavačke županije, kao i da je dao nalog državnom tajniku u Državnom središnjem uredu za obnovu da se taj popis sistematizira i učini dostupnim javnosti.


Pritom je dodao da tek treba utvrditi povezanost oštećenih zgrada i obnovu nakon rata.
Popis možete pogledati ovdje.


Naravno, da bi se utvrdile i sasvim konretne poveznice između loše izgrađenih, a potpuno porušenih objekata u potresu s onim tvrtkama koje su gradile i nadzirale gradnju trebat će ipak učiniti ponešto više od objave samih podataka.


Istraga nadležnih institucija po navedenom je neophodna kako bi se precizno utvrdili propusti u gradnji ukoliko ih je bilo i odgovornost za to.


Međutim, u najmanju ruku je teško moguće da bi netko mogao i odgovorati za te propuste, jer su ista djela u zastari.