Indeks percepcije

Objavljen novi izvještaj o korupciji u Hrvatskoj, u društvu smo s Malezijom, Kubom i Crnom Gorom

Hina

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

žave koje imaju indeks niži od 50 bodova smatraju se korumpiranima. Hrvatska ima 47 bodovaHrvatska već treću godinu zaredom stagnira po broju bodova na Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala (TI), navodi se u godišnjem izvješću svjetske organizacije za borbu protiv korupcije.


Indeks percepcije korupcije (CPI) pokazuje razinu transparentnosti javnog sektora država na skali od 0 do 100.


Države koje imaju indeks niži od 50 bodova smatraju se korumpiranima, a one s više od 51 nekorumpiranima. Hrvatska je ove godine, kao i prošle i pretprošle, na 63. mjestu s 47 bodova, smještena između Malezije, Kube i Crne Gore koje dijele isti broj bodova.
Velika većina država, njih 131, također je prošle godine stagnirala u borbi protiv korupcije. Svoj rezultat poboljšalo je 25, a pogoršalo 23 država.


Hrvatska je 2015. imala 51 bod, a od tada konstantno pada. Od članica Europske unije iza nje su samo Mađarska, Rumunjska i Bugarska.


Pošto je korupcija većinom skrivena od očiju javnosti te se stoga teško može mjeriti, CPI prati percepciju korupcije javnih sektora država među stručnjacima i predstavnicima poslovnog svijeta. Pritom koristi trinaest neovisnih izvora podataka, među njima one Svjetske banke i Svjetskog ekonomskog foruma.


Više od dvije trećine država ima manje od 50 bodova, a prosječna vrijednost je 43.


Listu predvode Danska, Finska i Novi Zeland s 88 bodova, a u vrhu su i Norveška (85), Singapur (85), Švedska (85), Švicarska (84), Nizozemska (82), Luksemburg (81) i Njemačka (80).


Najgore stoji Južni Sudan s 11 bodova, a ispred njega su Sirija i Somalija (13), Venezuela (14), Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan (16).


TI je u ovogodišnjem Indexu izdvojio Sloveniju koja je pala na povijesno nizak broj bodova, no ipak daleko više od Hrvatske – ima ih 57.


Susjedna država je od prošle godine izgubila 3 boda, a TI kao razloge navodi pritiske na neovisna nadzorna tijela, prijetnje slobodi okupljanja i napade na javne medije.


Bosna i Hercegovina je s 35 bodova na 110. mjestu, a Srbija s 38 na 96. mjestu.


TI upozorava kako je pandemija koronavirusa dala priliku vlastima u svijetu da ne poštuju mjere transparentnosti i guše prosvjede, što je umanjilo povjerenje javnosti u institucije. Imuna nije bila ni Europska unija čije su članice na listi među onima s najmanje korupcije.


TI tako navodi skandal s ‘zlatnim putovnicama’ u Cipru, nepravilnosti u ugovorima s državom u Ujedinjenom Kraljevstvu i javnoj nabavi maski u Njemačkoj, te nenamjenskom trošenju sredstava za borbu protiv covida-19 u Nizozemskoj.


TI, organizacija sa sjedištem u Berlinu, kao neke od najvećih prijetnji demokraciji u prošloj godini navodi represiju prosvjeda u Bjelorusiji, zatvaranje medija i civilnih organizacija u Nikaragvi, nasilje nad prosvjednicima u Sudanu i atentate na borce za ljudska prava u Filipinima.


Upozorava se kako se sustavi provjera i ravnoteža ne ugrožavaju samo u državama sa sustavnom korupcijom i slabim institucijama, nego i u snažnijim demokracijama.


Mnoge države s dobrim rezultatom na CPI-ju i dalje podržavaju transnacionalnu korupciju, dodaje TI.